Само една линейка за мъртъвци по морето

0
Имаме нужда от персонал, безспорно. Имаме нужда от лекари и фелдшерите не достигат
Имаме нужда от персонал, безспорно. Имаме нужда от лекари и фелдшерите не достигат

- Д-р Желязков, два трупа престояха с часове на плажове по Южното Черноморие в сряда и тези случаи предизвикаха голямо обществено недоволство. На какво се дължи това забавяне, как се справя Центърът за спешна медицинска помощ с големия брой травми и инциденти през лятото?

- На това място от Южното Черноморие, където станаха последните инциденти в сряда, имаме на разположение три филиала. Оперативно инцидентите могат да бъдат поети от филиалите на Спешна помощ в Царево и Созопол и от изнесен екип в Приморско. Така се е получило през този ден, че когато се е получил сигнал в нашата централа в 11,13 часа, екипът в Царево е бил ангажиран. Той е бил при удавник в къмпинг близо до Лозенец.

В същото време, буквално минута по-късно, е получен сигнал за инцидент с мъж в друг къмпинг. Сигналът там е подаден от колега реаниматор, че мъжът е паднал и е счупил шийни прешлени. Към мястото на този инцидент веднага се отправя колата от Созопол.

А за първия инцидент, за който много се разшумя, че е лежал на плажа с часове, ни е предадено, че става въпрос за човек със затруднено дишане, на когото му е прилошало – нещо такова.

- Който, смятате, че е можел да почака?

- Да, да, който със сигурност не е удавник. Прилошало му е – така стои при нас информацията като инцидент. През това време екипът ни от Приморско кара за Бургас детенце с бронхообструкция и алергичен шок, затруднено дишане и т.н.

Така че трите екипа са били ангажирани, когато е подаден сигналът от „Нестинарка”. Координационната централа сезира всичко. Първият екип от Лозенец, където има удавник – мъж от София, след като оперативно-следствената група е дошла и всичко се е изяснило, веднага е тръгнал за „Нестинарка”. Около 11,50 ч екипът е бил там. Значи вероятно има около 37 минути закъснение, но то е в допустимите граници. Няма кой друг да стигне по-бързо до мястото на инцидента към този момент. Това са нещата като фактология около ситуацията в черната сряда.

- Юли и август са месеците с най-много инциденти и спешни случаи по морето, ето че те прогресивно растат. Как ще се справяте с наличните хора и техника?

- Сезонът за нас наистина е много силен. Около 140 адреса се обслужват на дневна смяна, около 100 са на нощна смяна. Над 60% от инцидентите са морски. Има и в Айтос, и в Карнобат, и на други места във вътрешността на крайбрежието. Повечето обаче са тежки случаи на травматизъм, катастрофи, удавяния – все ситуации, при които трябва да се действа „на пожар”. Опитваме се да се справим. Обществото нормално има големи очаквания и ние полагаме всички усилия да ги покрием. Дали успяваме, хората ще преценят.

- А защо толкова дълго стояха телата на починалите на плажа в жегата и шокираха много хора?

- Това е друг проблем. Целият Бургас и регионът се обслужва от един-единствен санитарен автомобил, който изнася трупове на хора, починали на обществени места. Колата е само една, а в сряда случаите бяха шест. Колата отива на място, но трябва да изчака оперативно-следствената група, която също да си свърши работата, и тогава да качи трупа, да го извози към Съдебна медицина и да оформи талона за експертизата. Това отнема много технологично време.

В сряда имаше случай в Слънчев бряг, в Карнобат, два в Царево – сами преценете при този трафик как стават нещата само с една кола, която е отделена за тази цел.

Въпреки това ние обичайно успяваме. Но когато има повече инциденти, които никой не може да предвиди, когато има форсмажорни обстоятелства, става припокриване.

През това лято това е първият по-демонстративен инцидент. Ами ако още някой се беше удавил през това време?

- Липсата на хора и техника продължава ли да бъде проблемът на Спешна помощ?

- Имаме нужда от персонал, безспорно. Имаме нужда от лекари, фелдшерите не достигат, има свободни незаети работни места. Напоследък обаче двама нови лекари започнаха работа при нас и мен това ме радва. Надявам се и на парамедиците, ако тръгнат и програмата да сработи.

- Какво да очакваме, че ще се промени след тази програма?

- Центърът за спешна медицинска помощ в Бургас сключи договор с Министерството на труда и социалната политика за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Проектът се изпълнява по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020”. В проекта ще имат възможност да се включат най-малко75 младежи между 15 и 29 г., живеещи на територията на област Бургас. Проектът предвижда безплатно професионално обучение за професията парамедик за 35 от младежите, които отговарят на изискванията за обучение по специалността. Обучаващите се ще имат възможност да получат и стипендии за времето на обучението. В рамките на проекта е предвидено също осигуряването на заетост за новоквалифицираните парамедици. Центърът ще наеме 30 от успешно завършилите обучението на субсидирана заетост за 6 месеца, а още 5-има парамедици ще започнат работа в спешното приемно отделение на МБАЛ – Бургас, на несубсидирана заетост. Най-малко 25 младежи трябва да бъдат насърчени да се върнат в образователната система, а всички останали младежи да бъдат насочени към регистрация в бюрата по труда за информация за други възможности за включване в пазара на труда. Продължителността на проекта е 20 месеца, в момента сме на ниво подбор на кадри, които тепърва ще бъдат обучавани.

- Все пак при този недостиг на хора сега и при натоварените месеци юли и август нормално ли е точно в това време да има хора от спешния център в отпуск?

- Отговорно ви казвам, че хора в отпуск няма. През лятото никой не излиза в отпуск. Особено през юли и август – това е като неписано правило.

- Директорът на спешния център е в отпуск...

- Директорът е в отпуск, но аз го замествам. Има взаимозаменяемост при нас. Аз по-скоро искам да отправя призив към хората да внимават за собствената си безопасност. Да не влизат в морето, след като са употребили алкохол, и да не предизвикват инциденти със себе си. Също така да шофират внимателно. А който има страдания и здравословни проблеми, да си пие редовно лекарствата, да избягва слънцето и т.н.

Безсмислените неща, които хората предизвикват със собственото си нехайство, ако могат да бъдат изчистени, за всички ще бъде много по-добре. Няма да има толкова много проблеми.

Д-р Димитър Желязков е роден на 22 септември 1961 г.

Завършил е Висшия медицински институт във Варна.

От 2001 г. работи като заместник-директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Бургас

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари