С какво да дезинфекцираме телефона си?

1
Безопасно изчистване на коронавирус от повърхността на устройството
Безопасно изчистване на коронавирус от повърхността на устройството

Коронавирусът може да се пренесе върху повърхността на смартфона от заразен човек, който киха наблизо или докосва устройството.

Ето защо, за да сте в безопасност, е добре освен педантичното измиване на ръцете да дезинфекцирате и смартфона, напомня technews.bg.

Изчистването на вируса от повърхността на смартфона може да стане не само с етилов и изопропилов алкохол, но и с обикновен водороден прекис и натриев хипохлорит, според експертите на компанията за сигурност Лаборатория Касперски.

Най-безопасното вещество за изчистване на екрана е изопропиловият алкохол с концентрация 70-80%, който се използва под формата на мокри кърпички или спрей.

Ако нямате такъв алкохол под ръка, а дезинфекцията е наложителна, може да обработите повърхността с етанол и водороден прекис, но не бива да злоупотребявате с тях, за да не повредите екрана. Когато е възможно, може да се приложи обработка с ултравиолетови лъчи.

Експертите отбелязват, че вирусът може да попадне върху устройството с най-малките капки, когато болен човек кашля, или от ръцете на потребителя, след като е докоснал други повърхности.

Освен това, когато дезинфекцирате смартфона, е по-добре да използвате памучна кърпичка и да не допускате попадане на дезинфекционни течности в конекторите, високоговорителите и други отвори на устройството.

Наскоро Apple също излезе с препоръки за дезинфекциране на iPhone. На уебсайта си компанията препоръча на потребителите да използват 70% изопропилов алкохол, нанесен върху кърпички Clorox, и да избягват белината.

Според изследвания, дезинфектанти с 0,1% натриев хипохлорит – известен като белина – или 62% до 72% етанол значително ограничават ефективността на коронавирусите върху различните повърхности в рамките на една минута от тяхното използване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари