С дарения от дядо Добри, в момента се прави храм – паметник на гара Елин Пелин

0
Макар че светецът от Байлово живее изключително бедно, през живота си е дарил над 80 000 лева, събрани от лични средства и от средства, предоставени му от щедри граждани
Макар че светецът от Байлово живее изключително бедно, през живота си е дарил над 80 000 лева, събрани от лични средства и от средства, предоставени му от щедри граждани

Дядо Добри, наричан още „Светецът от Байлово“, е известен с даренията си за реставриране и поддържане на много български християнски храмове.

Старецът, който тази година ще навърши 101 години, все още пътува до София, където в катедралния храм „Александър Невски” събира милостиня, която дарява за православните храмове, съобщава БНР.

Добре Димитров Добрев, както е цялото му име, е еталон за подражание и пример за духовна извисеност в свят на материализъм и егоцентризъм.

За него Никола Кайджиев казва: Дядо Добри има правото от Бога да живее 100 години. Като младеж по време на бомбардировките беше прислужник в министерство. Имал е 4 деца, живял е със съпругата и майка си - вдовица от Балканската война. Изоставил ги е и се е отдал на Бога“.

Отдадеността му е наистина впечатляваща – през 2000 г. той дари всичките си имоти на църквата и днес живее много скромно в малка пристройка към църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в родното си село.

Учителката Марина Боева разказва, че уважават столетника заради добрата душа, благотворителността, която прави и неговото трудолюбие. Мъдростта, която е запомнила от него е - да вярваме в Бога, в доброто, в добрите хора и да правим добрини, защото човек се запомня с добрите дела.

С дарения, събрани от дядо Добри, в момента се прави хрампаметник на гара Елин Пелин. За построяването му е събрал 12 хиляди лева. Макар че светецът от Байлово живее изключително бедно, през живота си е дарил над 80 000 лева, събрани от лични средства и от средства, предоставени му от щедри граждани. През 2005 г. дарява 10 000 лв за църквата „Св. Кирил и Методий“ в село Байлово.

През 2007 г. дарява 25 000 лв за реставрация на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци.

През 2008 г. дарява средства за ремонт на църквата в Калофер.

През 2009 г. дарява 35 700 лв на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, най-голямото дарение от частно лице в над 100-годишната история на храма.

Източник: Lentata.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари