Руски опозиционен деец е получил отказ за политическо убежище в България

0
41-годишният преподавател по английски език повече от година живее у нас
41-годишният преподавател по английски език повече от година живее у нас

Руският опозиционен активист Евгений Чупов, който повече от година се намира със семейството си в България, е получил отказ от българските власти за политическо убежище.

Това съобщава самият той пред Радио Свобода - руската редакция на Радио Свободна Европа.

41-годишният преподавател по английски език влязъл в полезрението на руските правоохранителни органи миналата година преди изборите за местния парламент – Московската дума. Той помагал в кампанията на кандидата за депутат Иван Жданов, който е директор и главен юрист на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални.

Според разказа му, той е бил задържан, когато разнасял листовки за изборите. Освободен е след близо 12-часов престой в следствието и срещу него са заведени две дела - за „разпространение на екстремистка литература“ и за „умишлено повреждане на чуждо имущество“.

По същото време Чупов се подготвял да отиде на почивка в България със семейството си, имал вече българска виза и билети за пътуването.

Два дни след като бил пуснат от ареста, той заминал за България и по съвет на близки решил да остане в страната, за да запази себе си и семейството си от преследване в Москва. Чупов подава документи с искане за предоставяне на политическо убежище в България.

Тази година той получава отказ от българските власти. Според Евгений Чупов отказът бил формален, тъй като сред другите аргументи се казвало, че ако наистина е бил преследван политически, едва ли е можел да се качи на самолета и да пристигне в България, защото е щял да бъде спрян още на летището.

Изложената фактическа обстановка не дава основание да се предполага, че заявителят е бил принуден да напусне родината си заради реална опасност от сериозни посегателства като смъртно наказание, мъчения, нечовешко или унизително отношение или наказание“, е посочено в отказа на българските власти, част от който Евгений Чупов цитира.

Според българския Закон за убежището и бежанците всеки чужденец може да поиска закрила от България, ако не представлява опасност за националната сигурност, както и ако не е окончателно осъждан за тежко престъпление. Процедурата предвижда Държавната агенция за бежанците (ДАБ) да проверява фактите по всеки случай, включително и по искане на президента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари