Русия сюрпризира Сърбия с 3 пъти по-скъп газ

1
Кой ще плати за него, кой ще го плати?, попита сръбският президент Вучич
Кой ще плати за него, кой ще го плати?, попита сръбският президент Вучич Снимка: AP

Москва предложи формула за изчисляване на цената на газа, според която хиляда кубически метра ще струват 790 долара от Нова година, а това не устройва Белград, каза сръбският президент Александър Вучич по сръбската телевизия „Първа“, цитиран от РИА Новости.

Съгласно настоящия договор Сърбия получава синьо гориво от Русия на стойност 270 долара за хиляда кубически метра, договорът изтича в края на годината.

Предложиха ни, че цената на газа 70 процента да се формира от цената на борсата, за 30 процента е изчислена според петролната формула. Тогава цената ще бъде 790 долара за хиляда кубически метра. Кой ще плати за него, кой ще го плати? Ето защо срещата ми с Путин на 25 ноември е толкова важна", каза Вучич, предава Агенция Фокус.

Според него Белград настоява за цената в размер на 70 процента по петролната формула и 30 процента по борсовата цена.

„Тогава цената за нас би била 510 долара. Но и ние не можем да платим и това“, продължи Вучич.

Той уточни, че сега хранилищата съдържат 268 милиона кубически метра газ, но дневното потребление нараства от 6,5 на осем милиона кубически метра на ден, което рязко намалява запасите.

Сега Русия всъщност е единственият доставчик на природен газ за Сърбия, която през последните години е получила над два милиарда кубически метра синьо гориво при транзит през Украйна и Унгария. Официалното пускане на руски газ в сръбската газопреносна система през България от газопровода „Турски поток“ се състоя на 1 януари.

На първия етап тръбопроводът ще транспортира около четири милиарда кубически метра газ годишно, като изцяло покрива търсенето на Сърбия от синьо гориво. Проектът е предназначен за годишен обем до 12,4 милиарда кубически метра газ за тази държава и за страните от ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук