Разузнаването на Естония: Русия се готви за война с НАТО

1
Руските въоръжени сили се подготвят за възможна война на широк фронт, алармират от естонското разузнаване
Руските въоръжени сили се подготвят за възможна война на широк фронт, алармират от естонското разузнаване

Русия се готви за война с НАТО, счита разузнаването на Естония, цитирано от NBC.

През тази година Русия най-вероятно ще се опита да повлияе на изборите за Европейски парламент, ще продължи операциите за разузнаване и оказване на влияние срещу Запада. Москва се подготвя за въоръжен конфликт с НАТО, става ясно от последната годишна оценка на заплахата на естонското разузнаване, информира News.bg.

Американската медия се е сдобила с доклада, който е от 70 страници. В него се разкриват действията и целите на руските разузнавателни служби в Естония.

Русия вероятно ще се намеси на евроизборите, като предимно ще се съсредоточи върху големите страни членки Германия, Франция и Италия, тъй като може да окаже по-голямо влияние върху разпределението на местата в Европейския парламент.

"Много е вероятно Русия да се опита да се намеси на изборите за Европейски парламент, за да си осигури колкото е възможно повече места за проруските или евроскептичните политически сили", Мик Маран, шеф на външното разузнаване на Естония.

Отбелязва се, че руските служби ще продължат с мащабната кампания за кибершпионаж срещу Запада. Спецслужбите на Русия събират информация, включително чрез подслушване на комуникациите на цивилни граждани във и извън страната.

Набляга се и на военните действия на Русия. През миналата година се е засилило струпването на руски въоръжени сили по западната граница, като са разположени седем нови полка на по-малко от 50 километра от границата. Повечето са разположени до Украйна и Беларус, но една дивизия е близо до естонската граница.

"Руските въоръжени сили се подготвят за възможна война на широк фронт", се алармира в доклада. Пояснява се, че "руските въоръжени сили постоянно практикува широк военен конфликт с НАТО". Ръководството на Русия се страхува от разпространението на демокрация и лидерите на руските въоръжени сили вярват, че ще започне военен конфликт с НАТО в резултат на "цветна революция" в една от съседните държави на Русия

Ако избухне конфликт, Русия най-вероятно първо ще атакува балтийските държави, но конфликт между Русия и НАТО ще доведе и до нападения в Западна Европа.

Владимир Путин продължава да следи изкъсо ситуацията в Беларус. Ако нещо се случи лично с президента Александър Лукашенко или с режима му, ще възникне голям риск от бързи военни действия на Русия, за да се предотврати превръщането на Беларус в прозападна демокрация, предупреждава Естония.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари