Русенският университет започва работа по социалнозначим проект

0
Проектът „ComEnter&RC - Предприятия на общността и отговорно гражданство за младежите и жените" цели осигуряване на подкрепа за усвояване на умения, необходими в борбата с обезлюдяването и бедността в крайните райони, чрез създаването на предприятия на общността
Проектът „ComEnter&RC - Предприятия на общността и отговорно гражданство за младежите и жените" цели осигуряване на подкрепа за усвояване на умения, необходими в борбата с обезлюдяването и бедността в крайните райони, чрез създаването на предприятия на общността Снимка: БГНЕС/архив

Русенският университет, в стратегическо партньорство с организации от Италия, Великобритания, Франция, Испания и Португалия, започва работа по социалнозначим международен проект, финансиран по Програма „Еразъм +"

 Проектът „ComEnter&RC - Предприятия на общността и отговорно гражданство за младежите и жените" цели осигуряване на подкрепа за усвояване на умения, необходими в борбата с обезлюдяването и бедността в крайните райони, чрез създаването на предприятия на общността.

Предприятията на общността представляват относително нова за България социално-икономическа категория субекти, които разчитат на производството на ползи за общността чрез включване на гражданите в планирането, производството, финансирането и експлоатацията на дейностите. Проектът цели подобряване пригодността за заетост на младите хора и жените и адресиране на споделените местни нужди.

В тригодишния период на изпълнение на проекта „ComEnter&RC" ще се разработят два интелектуални продукта. Първият включва инструментариум за стартиране на предприятие на общността, в т.ч. профил на компетенциите на предприемачите и инструмент за самооценка, програма за обучение за развитие на ключови умения за стартиране на предприятие на общността, канава на бизнес модел и бизнес план. Екипът на Русенския университет отговаря за разработването на втория интелектуален продукт – уеб-базиран портал за стартиране на предприятие на общността, който ще улесни достъпа на амбициозните предприемачи от общността до създадените в рамките на проекта инструменти.

Чрез проекта „ComEnter&RC" ще се стимулират уменията за пълноценно участие в обществото и предприемаческите компетенции на целевите групи за създаване на предприятия на общността. В допълнение, благодарение на разработените инструменти, ще се генерират положителни външни ефекти както по отношение на интеграцията на хора в затруднено положение, така и по отношение създаването на работни места и устойчивото развитие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари