Русенски възпитаник стартира компания с милиони долари инвестиции

2
Момчил е роден в София, но е израснал в Русе, където се мести заедно с родителите си, които са музиканти
Момчил е роден в София, но е израснал в Русе, където се мести заедно с родителите си, които са музиканти Снимка: capital.bg

Стартиращата компания Leanplum, в която съосновател е българинът Момчил Кюркчиев, получи финансиране от 11.6 млн. долара, съобщава онлайн изданието на capital.bg. Това е вторият път, в който инвеститор влага средства в дружеството. Общото финансиране дотук е 17.2 млн. долара.

Leanplum е създадена, след като основателите Момчил Кюркчиев и американецът Андрю Фърст напускат работата си в Google. Първоначалната основна дейност е предлагане на т.нар. А/В тестове, които позволяват на разработчиците на мобилни приложения бързо и лесно да тестват в реално време промените, които правят по тях и реакцията на потребителите. Преди няколко месеца те обявиха и пускането на единствената по рода си услуга за оптимизация на мобилен маркетинг. Чрез нея разработчиците на мобилни приложения могат да изпращат персонални съобщения и известия на потребителите си, които са съобразени с предпочитанията и нуждите им.

Момчил е роден в София, но е израснал в Русе, където се мести заедно с родителите си, които са музиканти, когато е на три години. Още в началото на житейския си път е нарочен за музикант, от 5 годишен свири на пиано, а по-късно е приет в Националното училище по изкуствата. Както обаче сам признава, много повече го влече математиката, и в училище посещава специализирана паралелка. По-късно прави и решаващия избор - отдава се напълно на математическите науки. Започва да учи много интензивно математика още от четвърти клас. Решавал задачи по 20 часа на седмица, включително и такива, които са равностойни на изпита за завършване на гимназия в САЩ.

Добрата му подготовка се отплаща и има няколко първи места на математически олимпиади, а музиката остава на заден план. След това влиза в английската гимназия в Русе и в 10-ти клас решава, че иска да учи извън България, и започва своята подготовка. Кандидатства и е приет в State University of New York със стипендия. "Междувременно бях започнал да се занимавам и с информатика. Посещавах ЦУТНТ в Русе, което е уникално място - общински Център за ученическо, техническо и научно творчество, където се провеждат уроци по информатика и съществува още. Това е уникално предимство за България, защото дава възможност на учениците да изучават технически специалности от много ранна възраст, и то практически безплатно", разказва още Кюркчиев пред dnevnik.bg

В САЩ учи математика и информатика, а като трета специалност завършва изчислителни науки - това означава три бакалавърски степени. В трети курс, през 2006 г., случайно научава, че в близкия университет Google има кампания за набиране на стажанти, и с малко повече късмет и находчивост успява да спечели позиция във вече набралата популярност компания. През август 2007 г. започва работа в компанията, където е отговорник за системната администрация на сърцето на Google - търсачката.

Момчил не забравя и първоначалните си мечти - да създаде собствена компания. Записва магистратура по предприемачество, а по-късно за да може да учи и да работи се прехвърля в отдела на YouTube. Там възниква и голямата му идея - тестване на мобилни приложения в различни аспекти на потребителската функционалност. В разговор с колегата си Андрю Фърст се ражда идеята за Leanplum. Взимат смелото и трудно решение, че ще напуснат Google въпреки добрите условия и заплата. Когато той и Андрю са приети в инкубатора Tech Stars сред десетте идеи с потенциал за развитие от общо 700 кандидатствали, взимат решението да напуснат Google и да започнат да реализират компанията си. Получават финансиране в размер на 120 хил. долара, което е допълнителен стимул.

Историята на новопрохождащата компания след това е изпълнена с множество падения и възходи, и както самият Момчил коментира, понякога им се е искало да се откажат от цялата идея. След като набират около 20 човека персонал, решават да отворят свой офис в София. Засега Момчил Кюркчиев не определя Leanplum като успех. Смята, че има още много работа, преди да може да каже нещо подобно. Затова дори не мисли за деня, в който би получил предложение да продаде компанията или пък да започне нов проект.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари