Русенски лекари спасиха пациентка чрез нов метод

4
Новото устройство филтрира кръвта и  тромбите не  стигат до сърцето и белия дроб
Новото устройство филтрира кръвта и тромбите не стигат до сърцето и белия дроб Видео: Русе Медиа

Лекари от Русе спасиха 49-годишна жена с метод, който се прилага за първи път в УМБАЛ „Канев“, предава Русе Медиа

 Екип от кардиолози, съдов хирург и анестезиолог поставиха специален кава филтър, който предпазва сърцето и белите дробове от тромбоза. След 18 дни лечение пациентката вече е изписана и е у дома си.

49-годишната Илкнур Алиева от село Стамболово е докарана в болницата с линейка в тежко състояние. Симптомите ѝ са затруднено дишане и припадък.

Диагнозата беше белодробна тромбоемболия, това е едно много тежко и много спешно състояние, а тромбът в лявото предсърдие е свързан с един много висок фатален изход. Той изисква или кардиохирургия на момента, или някаква намеса, която да се извърши в този момент, в който е диагностицирана“, казва д-р Пенка Каменова, завеждащ „Кардиология“ в УМБАЛ „Канев“-Русе:

Тъй като в болницата няма кардиохирургия, лечението е консервативно. Тромбът е разбит, но на петия ден жената рязко се влошава. Състоянието ѝ не позволява да бъде транспортирана в друга болница и след консултации със специалисти от София, лекарите решават да опитат нов за Русе метод – поставяне на кава филтър.

„Това устройство филтрира кръвта и не може тромбите да стигнат до сърцето и белия дроб“, обясняват инвазивният кардиолог Иво Белколев и съдовият хирург д-р Стоян Генадиев. Те, заедно с анестезиолога д-р Владин Петров, участват в екипа, който извършва инвервенцията.

„Тази манипулация не беше правена в Русе досега, нямахме устройството, бързо трябваше да се организираме за един следобед да го поръчаме, да го доставят. Беше адреналин“, казва още д-р Пенка Каменова.

Резултатът е отличен и пациентката днес вече е изписана. Тя се чувства спокойна и в добро здравословно състояние.

Чувствам се щастлива, много съм благодарна на всички лекари, работиха в екип, просто нямам думи“, казва Илкнур Алиева. След шест месеца тя отново ще се върне в болницата, за да извадят устройството, след което ще продължи да живее нормален живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари