Русенката Татяна Нахабедян дари ценни китеници на музея в Копривщица

3

Три големи и четири малки китеника от края на 80-те години на XX век получи Дирекцията на музеите в Копривщица

Дарението е от русенката Татяна Нахабедян, като то бе осъществено и с подкрепата на областния управител Анатоли Станев. „Благодаря за бързата реакция на областния управител. В рамките само на няколко часа от негова страна беше намерен транспорт и на следващия ден тези традиционни български изделия, които са неразделна част от бита ни бяха в Копривщица“, сподели Татяна Нахабедян. „Продължавайте да поддържате жива искрата на родолюбие сред малки и големи“, коментира от своя страна Станев. „Хора като Вас доказват ежедневно, че българският дух е жив и независимо от забързаното ежедневие традициите и културата ни няма да бъдат забравени“, допълни още областният управител.

Интересен факт е, че китениците са били произведени в тъкачницата на ДПУ „Салчо Василев“, която е била емблематична за бунтовната столица на Българското възраждане. Именно това е подтикнало Татяна Нахабедян да върне китениците в града, където са били създадени. Те са запазени в отлично състояние. Дарението включва и три ръчно тъкани черги от същия период. Чергите представят типични за Североизточния край мотиви и те са били изработени в разградското село Юпер.

Тепърва предстои да се реши в кои точно музей ще бъдат разпределени експонатите. За дарението, което бе свързано с 12-ия Национален събор на народното творчество, Татяна Нахабедян получи грамота лично от директора на Дирекцията на музеите в Копривщица Кунка Неделева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!
Етикети

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари