Русе отбеляза Деня на Ботев и загиналите за България!

0

С церемония пред паметника на Свободата днес в Русе беше отбелязан 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

На нея присъстваха народни представители, зам. областния управител на Област Русе Станимир Станчев, Пламен Стоилов – кмет на Община Русе и неговите заместници Страхил Карапчански, Даниела Шилкова, Наталия Кръстева и Иван Григоров, председателят на Общински съвет – Русе засл. проф. Васил Пенчев, много русенци и гости на града.

В словото си по повод 2 юни, зам. – областният управител Станимир Станчев подчерта:

В историята на България има много паметни дати, които ни карат да се гордеем, че сме българи. Една от тях е Втори юни, ден в който с почит се прекланяме пред подвига на безсмъртния Христо Ботев, на неговите храбри четници, на всички знайни и незнайни юнаци и герои, дали живота си за свободата и независимостта на България. ...Безсмъртният подвиг на Ботев, неговата вяра и обич към България, неговата саможертва са онези ценности, които остават непреходни. Нека днес всички ние помним не само героизмът на великия българин и четата му, но и тяхната воля и стремеж за изграждане на нова свободна България. ..Изключително съм горд, че и Русе е допринесъл със своите патриоти за запазването на нацията ни. ..Присъствието ни тук днес е израз на огромна признателност към всички, дали живота си за родното място и за страната ни. Нека пазим нашата идентичност и силата на българския дух, да предадем Ботевите завети на бъдните поколения за пример и уповаване в моменти на трудност и изпитания.

Участие в събитието взеха Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, Почетната рота на русенския гарнизон, децата от ДВГ „Слънце“.

За упокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на Отечеството отслужиха свещеници от Русенската Митрополия.

В края на церемонията бяха положени венци и цветя от обществени и политически организации, училища и други институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари