Русе не е добро място за живеене!

2
Само таксата за откупуване на гробни места е преизпълнена с 205 % в общинския бюджет
Само таксата за откупуване на гробни места е преизпълнена с 205 % в общинския бюджет

На вчерашното обсъждане на Бюджет 2015 година за Русе, общинският съветник Мариян Димитров се изказа и зададе няколко въпроса на кмета Пламен Стоилов.

На зададените въпроси кметът на Русе отказа да отговори.

Ето и изказването на Мариян Димитров:

Уважаеми господин председател на Общински съвет Русе,

Уважаеми господин кмете, уважаеми съграждани,       

Във връзка с ДОКЛАДА на кмета Пламен Стоилов за ОТЧЕТА на изпълнението на БЮДЖЕТА на ОБЩИНА РУСЕ за 2015 г. искам да споделя следното:

І.) ПО ПРИХОДНАТА ЧАСТ НА БЮДЖЕТА

-  Планът за собствените приходи е изпълнен на 105%, но това  не е доказателство за добре свършена работа, а е доказателство за предпазливото планиране на бюджета и оставянето на големи финансови буфери, както многократно е отбелязвала и опозицията в Общинския съвет - Русе, разбира се докато имаше такава опозиция.    По тази причина данъкът за автомобили се преизпълнява всяка година, а през 2015 г. е преизпълнен със 118 %

-  Патентният данък е намалял през 2015 г. с 61 хил. лв. и е изпълнен само 88 %. Това е трайна тенденция за намаляване на патентния данък от както в Русе управлява партия ГЕРБ. Продължава убиването на малкия бизнес, който плаща патентен данък. И това е разбираемо. На управляващите не им трябва малкия бизнес, защото той не може да си плаща комисионните.

-  Туристическият данък е събран само на 95 %, което не кореспондира с твърденията на кмета Пламен Стоилов, че Русе е станал желана туристическа дестинация, тъй като Община Русе организирала множество фестивали, като Фестивала на ледените фигури, струващи десетки хиляди левове на данъкоплатците.

-  Приходите от дивиденти през 2015 г. са с 367 хил. лв. по-малко в сравнение с 2014 г. Само две предприятия с общинско участие отчитат дивиденти. Това са „Общински пазари“ и „В и К“ - по около 100 000 лв.  А как работят останалите общински предприятия имащи управители със заплати от по няколко хиляди лева ?

-  Общинските такси от детските градини са намалели с 55 хил. лв., а общинските такси от детски ясли са намалели с 1 500 лв. Таксите за ползване на общежития са намалели с 2 800 лв.

Тези намаления отново показват, че в Русе има сериозна демографска криза и че градът не е добро място за живеене.

-  Таксата за притежаване на кучета е изпълнена само на 43 %. Това означава, че или контрольорите не са си вършили добре работата или че даже и кучетата в Русе са измрели от глад.

- Нерадостно е, че само таксата за откупуване на гробни места е преизпълнена с 205 %. Този факт го оставям всеки сам да си го анализира.

-  Всички нередовни платци са предадени за принудително събиране на вземанията от частните съдебни изпълнители. А защо не за събиране от държавните съдебни изпълнители, питам аз ? Знам, че държавните съдебни изпълнители не могат да плащат комисионни !

ІІ.) ЗА РАЗХОДИТЕ В БЮДЖЕТА

Сериозно изоставане има по функцията „Жилищно строителство и БКС“ Дори като махнем 3,5 млн. лв. за подземните гаражи, пак изпълнението е едвам 77 %. Изоставане има и във функцията „Здравеопазване“.

ІІІ.)  ИНВЕСТИЦИОННАТА ПРОГРАМА

Изпълнението е също слабо. Само 59 % и то след приспадане на преходните остатъци.

-За булевард „Тутракан“ бяха изразходвани 6,5 мил. лв., а за „Интегриран градски транспорт“ 27 мил. лв., от които 1,5 милиона за придобиване на компютри, хардуер, програмни продукти и лицензи.

Какви са резултатите:

Булевард „Тутракан“ пропада многократно през 2015 г. Многократно пропада и „Кръговото кръстовище“. Таблата по автобусните спирки не дават никаква информация в реално време, въпреки милионите левове дадени за системата, а са се превърнали само в едни скъпи светещи рекламни табла. Община Русе има собственост 49 % в Спортната зала „Булстрад Арена“. А няма приходи от тази общинска собственост !

Бюджета за 2015 г. може и да е изпълнен законосъобразно, но в никакъв случай не е изпълнен разумно, целесъобразно и ефективно.

ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Вие сте щастливец !  Ако бяхте кмет в Бразилия, за такъв отчет на Бюджета за 2015 г. и за такова изпълнение, задължително щяха да ви открият процедура по импийчмънт !

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари