Румен Радев: Здравето на гражданите не може да чака!

1
Според президентът само с ограничения, забрани и глоби не можем да излезем от тежката ситуация.
Според президентът само с ограничения, забрани и глоби не можем да излезем от тежката ситуация. Снимка: БГНЕС

Коронавирусът поставя на изпитание бизнеса и всеки български гражданин. Точно в този момент обаче трябва да мислим за България след вируса.

Това заяви в откриващата си реч президентът Румен Радев на среща с национално представителни работодателски организации, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът призова да се спазват всички мерки, издадени от здравните власти. Според Радев обаче само с ограничения, забрани и глоби не можем да излезем от тежката ситуация.

Държавният глава апелира да бъдат вкарани в ход и други комплексни мерки, които да подпомогнат бизнеса и най-засегнатите граждани.

Радев заяви, че и по време на вчерашната среща с премиера Бойко Борисов са обсъдили, че трябва спешно да се мобилизират средства от ЕС, а правителството да преоцени инвестиционните си приоритети. „Здравето на българския бизнес и гражданите не може да чака“, категоричен бе президентът.

Световната и европейската икономика бяха в недобро здраве и преди коронавируса. Необходимо е да се предприемат несимволични мерки за доходите на хората, които са останали с по-малко или без работа. Това препоръча председателят на АИКБ Васил Велев.

Насажда се едно убеждение в обществото, че само хотели, ресторанти и фризьорски салони страдат от тези ограничения. Според мен това категорично не е така. Структурно важни производства също са засегнати“, допълни президентът.

Радосвет Радев, БСК, заяви че все още не се знае степента на засегнатост на отделните икономически отрасли. „Държавата трябва точно в този момент да изплати на часа всички задължения по оперативни програми и обществени поръчки“, препоръча той.

В изявлението си Цветан Симеонов от БТПП отбеляза, че много от техните членове вече търпят големи загуби. Според него от добрите решения е отварянето на транспортните европейски коридори.

Кънчо Стойчев от АИКБ отбеляза, че коронавирусът ще понижи жизнения стандарт в страната. Той посочи, че сред най-засегнатите са туризмът и ресторантьорството, и те са спрели. Организираният туризъм е напълно провален. „Идеята, че май месец ще се възстановят е несъстоятелна.Това е нулева година“.

Президентът призова да се спазват всички мерки, издадени от здравните власти. Според Радев обаче само с ограничения, забрани и глоби не можем да излезем от тежката ситуация. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари