Румен Радев: В понеделник ще проведа консултации за съставяне на правителство

0
Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата, заяви държавният глава от трибуната на НС
Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата, заяви държавният глава от трибуната на НС Снимка: БНТ

"Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата - трябват ясни граници за възможните компромиси и ясна политическа отговорност."

Това каза президентът Румен Радев в своето обръщение към народа и Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Според него са необходими решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите модел, утвърждаване на върховенството на правото, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението. "Без постигането на тази цел, всякакви нови политически конфигурации, ще продължат да са обречени на провал, а България да се намира на последните места в ЕС по стандарт и качество на живот", заяви още Румен Радев.

"45-ото Народно събрание се свиква в сложно време. То е израз на месечните протести и общата воля за промяна. Всички, виждаме - парламентът е фрагментиран. Някой от вас, както и мнозина анализатори вещаят кратък живот на 45-ото Народно събрание. Времето ще покаже и това зависи изцяло от вас. Колкото и да трае, пред парламентът стоят отговорни и неотложни решения. Първото е създаване на правителство", каза още Радев.

Румен Радев обяви, че в понеделник започва консултациите с парламентарнопредставените партии.

"Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети. Ясна ценностна рамка. Ясни граници на възможните компромиси и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти. Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за съставяне на правителство, парламентът трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон", каза още държавният глава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари