Румен Радев: Изпълнителната власт е хранителната среда на корупцията

0
Там трябва да бъде насочено сериозно внимание, заяви държавният глава
Там трябва да бъде насочено сериозно внимание, заяви държавният глава

Няма да коментирам решението на Конституционния съд. Там са компетентните хора, които решават“.

Така президентът Румен Радев коментира в авиобаза "Граф Игнатиево" решението на КС, който допусна за разглеждане делото по питането на главния прокурор за границите на президентския имунитет и дефиницията на „държавна измяна“, предава bTV. Решението бе взето с мнозинство от девет гласа.

Оценявам високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията и битовата престъпност. Борбата с битовата престъпност не може да се води само с репресивната сила на държавата. Това означава да изкореняваме бедността, а това означава да се води борба с корупцията там, където има течове. Където е нейната хранителна среда, а именно изпълнителната власт, където са всички големи обществени поръчки. Там трябва да бъде насочено сериозно внимание“, заяви държавният глава.

Радев бе помолен да коментира и разпространението на коронавируса в България.

Най-голямата опасност е да се поддадем на паниката и страха. Трябва да се вслушваме повече в експертите и да следваме техните съвети. Самодисциплината и самосъзнанието са най-ефективното средство за справяне с проблема. Голямата заплаха е и да не допуснем парализа на икономиката“, каза Радев.

По думите му правителството трябва да обмисли мерки за подкрепа на тези сектори, които вече носят последствия – транспорт, туризъм, култура и спорт.

Посещението на Румен Радев в авиобаза „Граф Игнатиево бе част от програмата му за срещи с личния състав в различни формирования на Българската армия. Той отдаде почит пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци.

Радев заяви, че хората в авиобазата инвестират в бъдещето за една дълбока трансформация на „Граф Игнатиево“.

Това е голяма натоварване на хората, тъй като проблемите са сериозни и искат неотложни политически мерки. Въпреки че имаме политическа воля и се инвестират сериозни средства в поддръжката на сега съществуващата техника, все още нямаме необходимото ниво на изправност на авиационната техника. Това рефлектира върху безопасността на полетите. Очаквам по-енергични мерки от Министерството на отбраната, така че да се създават необходимите условия за нормална летателна дейност“, каза държавният глава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари