Румен Радев: Изморихме се от лъжи

0
Днес българите ясно усещат, че във време, в което са изморени от корист, сметки и лъжи, имат все повече нужда от хора, отдадени и посветени на България
Днес българите ясно усещат, че във време, в което са изморени от корист, сметки и лъжи, имат все повече нужда от хора, отдадени и посветени на България

Трябва да инвестираме повече в подготовката на бъдещите военни лидери на България.

Модерното оръжие и съвременните технологии не могат да компенсират липсата на хора, защото професионално подготвените офицери, сержанти и войници са в основата на модерната армия, от която България има нужда. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев на церемонията във Велико Търново по случай 140 години от началото на военното образование в България и откриването на първото военно училище.

„В тази сложна обстановка армията продължава да се топи, а все още не намираме необходимата политическа воля и ресурси да се прекрати отливът на хора“, подчерта държавният глава. Румен Радев посочи, че днес военното образование е изправено пред сериозни изпитания, а динамичната и непрекъснато изостряща се среда на сигурност и ограничените ресурси увеличават непрекъснато изискванията към военнослужещите да определят точните приоритети, да усвояват необходимите знания и да изграждат адекватни умения и способности.

По думите на президента като правоприемник на Софийското военно училище Националният военен университет „Васил Левски“ може да се гордее с изминатия път, защото „най-високият зрелостен изпит на българското офицерство винаги е бил този пред историята“.

Държавният глава припомни, че още първият произведен випуск на военното училище участва в Сръбско-българската война в защита на Съединението и българската свобода, а впоследствие изнася на плещите си участието на Българската армия във войните за национално обединение. „Възпитаниците на училището бележат бляскави победи и полагат кости в името на нашата свобода, независимост и благоденствие. Внушителен е броят на представителите на българския обществено-политически елит, придобили своето образование и подготовка тук“, заяви още Румен Радев.

В приветствието си държавният глава подчерта, че и днес Националният военен университет е сред най-престижните образователни и научни институции в страната, която подготвя висококвалифицирани кадри - офицери и специалисти с висше образование за нуждите на Въоръжените сили и на всички останали структури от системата за национална сигурност и се адаптира успешно към високите изисквания на пазара на труда.

Президентът изрази признателност и уважение към ръководството и преподавателите от Националния военен университет „Васил Левски“ за високите резултати и всеотдайност, за чувството за дълг, с които пазят традициите и успяват да осъвременят учебните планове, програмите, формите и методите за обучение в тези трудни за България и за Българската армия времена.

„С особено удовлетворение бих искал да отбележа, че Националният военен университет изгражда лидери - личности с характер и умения, възпитани в ценностите и идеалите на родолюбието, на дълга и честта“, каза още Румен Радев.

В словото си държавният глава увери курсантите и студентите на висшето училище, че са избрали правилното място и им пожела да бъдат смели и всеотдайни, мъдри ръководители и да служат с достойнство и чест на България.

„Дълго ни внушаваха, че ни трябват знания и компетентност, а понятията дълг и родолюбие биваха отпращани в миналото. Днес българите ясно усещат, че във време, в което са изморени от корист, сметки и лъжи, имат все повече нужда от хора, отдадени и посветени на България, от хора, от които зависи самото оцеляване на нашето общество. Убеден съм, че вие сте хората, на които България може да разчита и които България очаква“, категоричен беше президентът.

По време на тържественото честване в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, Великотърновският митрополит Григорий, депутати, генерали, офицери, сержанти, войници и ветерани.

Кметът на Велико Търново и шеф на Сдружението на общините Даниел Панов също уважи празника на Националния военен университет „Васил Левски“. Тържествената сесия събра стотици гости и военнослужещи в Старата столица, а програмата продължава и през утрешния ден с научна конференция и вграждане на пръст от връх Каймак-чалан в храма „Свети Седмочисленици“ в базата на НВУ.

Сесията започна с тържествено слово на ректора бриг. генерал Пламен Богданов, а малко по-късно той връчи диплома на Даниел Панов за придобита докторска степен по защита от бедствия и катастрофи.

Кметът на Велико Търново поздрави академичната общност и всички военнослужещи и подчерта, че Националният военен университет е сред висшите учебни заведения, чието високо ниво на образователен процес е за пример.

„НВУ „Васил Левски“ е достоен приемник и наследник на първото военно училище в България, създадено още през есента на 1878 година в Пловдив, по-късно преместено в София, а от 1958 година – във Велико Търново. Историята ясно показва - държавността, образованието и изграждането на силна войска вървят ръка за ръка и са неразривно свързани още след Освобождението, а нашите предци ясно са осъзнавали, че една държава е силна, когато има силна армия.

Като възпитаник на Националния военен университет „Васил Левски“ отлично знам колко голяма роля има висшето военно училище, за да бъде човек образован, да се развие като личност, да се научи на ред и дисциплина, да знае що е отговорност и решителност. Затова и много випускници заемат важни държавни постове още от времето на цар Борис III. Националният военен университет ни учи и на искрено родолюбие и нашият дълг днес е да възпитаваме нашите деца в този дух на искрен патриотизъм“, обърна се към аудиторията Даниел Панов.

„Благодаря на ръководството на НВУ „Васил Левски“ и на всички военнослужещи за отличното партньорство, което имаме – заедно сме както по време на празниците и обществените събития, така и по време на бедствия и аварии. Заедно се справихме по време на наводнението през 2014 година, а това доказва, че когато има единство, можем да преодолеем всяка една ситуация, колкото и страшна да е“, каза още градоначалникът. Той пожела всички военнослужещи да бъдат здрави, да се радват на много лично и семейно щастие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари