Румен Петков критикува проф. Белоев за отказа му от депутатското място

0
Стана ясно, и че една от бъдещите амбиции на АБВ е да има кандидат за кмет на Русе
Стана ясно, и че една от бъдещите амбиции на АБВ е да има кандидат за кмет на Русе

Бившият министър на търговията и настоящ депутат от партия "АБВ" Кирил Цочев ще работи за икономическото развитие на Русе. Това заяви на пресконференция днес зам.-председателят на "АБВ" Румен Петков.

Петков представи Цочев като човек със сериозен опит в реалния сектор и икономиката, участвал в правителствата на Любен Беров и Жан Виденов, познаващ пазара и технологиите. "Стремежът ни е чрез г-н Цочев да покажем волята и ангажимента си към укрепването и развитието на русенската икономика. Той е от хората, които са най-добре подготвени в енергийния сектор, и съм сигурен че той ще бъде полезен в анализа на енергийната ни система", обобщи Петков. 

От партията направиха кратък разбор на изборните резултати, като отчетоха, че не са успели да се представят добре в малките населени места. Петков коментира, че това вероятно се дължи на факта, че те все още са млада партия, с все още обособяващи се структури, които до края на годината обаче трябва да са изградени на общинско ниво в цялата страна. Въпреки че не успяха да вкарат депутат от 19 МИР - Русе, АБВ отчитат сериозен успех на национално ниво, предвид факта, че са започнали от нулата.

Румен Петков коментира, че по техни данни поне 10 хил. гласоподаватели, които на европейските избори са гласували за АБВ, на парламентарните са пренасочили вота си към други партии. Той обвини за това социологическите проучвания, както и медийните внушения от рода на "вотът за АБВ е вот напразно". 

От партията също така настояват за радикални промени в избирателната система, тъй като настоящият изборният кодекс е порочен, и е предпоставка за купуване на гласове и манипулации. Огромният брой невалидни бюлетини е показал, че има нещо дълбоко нередно в технологията на изборния процес, и че нормативната уредба предполага подобни отклонения. Поради това Петков призова един от приоритетите на следващото правителство да бъде изборното законодателство. Той предложи 50% от народните представители да се избират мажоритарно, а осналите 50% от обща партийна листа за цялата страна.

Петков критикува и решението на проф. Белоев да се откаже от депутатското си място, и го нарече "дълбоко непочтено, цинично, и без смислени аргументи". 

Стана ясно, и че една от бъдещите амбиции на АБВ е да има кандидат за кмет на Русе, както и да се включи в политическия живот в малките населени места и общини. Румен Петков даде заявка АБВ се стреми да покаже на русенци, че може да защити техните интереси, и че е възможно да има и друг тип управление. В тази връзка той изтъкна, че кметът на Русе Пламен Стоилов не се е възползвал достатъчно от Дунавската стратегия, за да привлече средства за града и региона, въпреки че е председател на Асоциацията на дунавските общини.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари