Румъния подкрепя категорично изграждането на втори мост над река Дунав при Русе

2

Областният управител Борислав Българинов се срещна с посланика на Румъния в страната ни Н.Пр. Бръндуша Предеску

Категорична подкрепа за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе и стартирането на фериботна линия с Гюргево получи областният управител Борислав Българинов при срещата си посланика на Румъния в страната ни Н.Пр. Бръндуша Предеску. Българинов постави въпроса и за възобновяване на автобусната линия между Русе и Гюргево, както и увеличаване на пътническите влакове между Русе и Букурещ.

Идеята е по този начин регионът да се превърне във водеща туристическа дестинация по долното поречие на река Дунав. Още през следващата година се планира създаването на единен рекламен продукт за еврорегиона Русе – Гюргево, който да се използва от туроператорите. Целта е дестинацията да стане по-разпознаваема не само на европейския пазар, но и в други континенти като Азия. Специално внимание ще бъде отделено на привличането на влогъри от цял свят, които да популяризират възможностите за отдих, а също и за инвестиции в региона. Активно ще се работи и по въпросите, касаещи културата. Има планове за съвместни концерти и арт пърформанси на открито. „Бизнесът отива там, където има развита инфраструктура и добра свързаност. Необходими са добри условия за големите инвестиции.“, коментира Българинов.

Не бе подмината и темата за по-интензивно изучаване на румънски език в училищата, но за целта трябват добре подготвени кадри, владеещи езика и искащи да преподават. За съжаление на този етап такива са дефицит в региона.

По инициатива на областния управител Борислав Българинов посланикът ще проведе среща с представители на водещи предприятия от региона, а също и с академичната общност от Русенския университет „Ангел Кънчев“. По-късно през деня тя ще посети и Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

В срещата от българска страна участваха още заместник областният управител Синан Хебибов, главният секретар на администрацията Симеон Иванов, основният експерт в сферата на трансграничните взаимоотношения Вероника Гечева, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. По време на визитата си в Русе румънският дипломат е придружаван от Аурелиа Домницеану, която изпълнява ролята на министър съветник в мисията в София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!
Етикети

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук