Румъния блокира доставката на руски оръжия в Сърбия

0
Северната ни съседка отказа да издаде разрешително за транзит по река Дунав на руски оръжия
Северната ни съседка отказа да издаде разрешително за транзит по река Дунав на руски оръжия

Румъния отказа да издаде разрешително за транзит по река Дунав на руски оръжия, насочени към Сърбия, поради санкциите, наложени от Европейския съюз във връзка със ситуацията в Украйна.

Това съобщиха от Министерството на външните работи в Букурещ, предава ТАСС, цитирана от Агенция Фокус.

„За издаване на лиценз за транзит за превоз на военни материали (според закона лицензът може да бъде издаден само на румънски оператор) трябва да бъдат изпълнени редица условия", обясниха от МВнР.

„Едно от тях е, че услугите на румънския оператор, предоставени въз основа на транзитен лиценз, не трябва пряко или косвено да отговарят на интересите на физическо или юридическо лице, институция или организация от Руската федерация или да бъдат предназначени за използване в Руската федерация (в съответствие с Решение на Съвета на ЕС 2014/512/PESC за ограничителни мерки, като се вземат предвид действията на Руската федерация за дестабилизиране на положението в Украйна, което е част от вътрешното законодателство на Румъния)“. 

„Това условие не беше изпълнено в тази ситуация, така че съответният лиценз не може да бъде предоставен от компетентните румънски органи", поясниха от румънското външно министерство.

Според местния телевизионен канал Digi 24 става въпрос за 30 танка и 30 бронетранспортьора, изпратени въз основа на договор между Белград и Москва.

„Румънските власти обаче задържаха транспорта и конфискуваха оръжията", предаде телевизията.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари