Респираторни вируси мъчат жителите на големите градове

0
Симптомите при тази инфекция са силна хрема, болки по гърлото и кашлица
Симптомите при тази инфекция са силна хрема, болки по гърлото и кашлица Снимка: Thinkstock/Guliver

В момента доминират в големите областни градове респираторни вируси, които са характерни за началото на есента, каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, цитиран от „Фокус”.

Симптомите при тази инфекция са силна хрема, болки по гърлото и кашлица. При здрави и млади хора кашлицата отзвучава за около седмица, но при 25 % от хората тя продължава около две седмици.

В момента докладвам доказаната в Националната референтна лаборатория инфекция на горните дихателни пътища е причинената от риновируси инфекция. Риновирусите са група вируси, които са много дребни по размер, без покривка и те се унищожават с дезинфекционни средства, най-добре кърпички с хлорхексидин”, допълни още той.

По думите на проф. Кантарджиев, респиратоените вируси в момента циркулират основно в София, Пловдив, Стара Загора и други областни градове. Той допълни, че те най-често се разпространяват в училища, детски градини и на работното място.

Инфекцията се характеризира с един инкубационен период от заразяването до проявата на инфекцията, който обикновено е от два до четири дни. Характерно за тази инфекция е, че не се разпространява по въздушно-капков път, колкото чрез мръсните ръце“, посочи проф. Кантарджиев. 

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари