Река Дунав извади на показ боклуците по брега

0
Реката е наша, Русе съществува заради реката, а не реката заради Русе
Реката е наша, Русе съществува заради реката, а не реката заради Русе

Нивото на река Дунав в българския участък ще продължи да се покачва в следващите няколко дни.

Това съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път. Въпреки това не се очаква стойностите да достигнат до критични нива, предаде Русе Медиа.

Причината за високите водни стоежи са топенето на снеговете в горната част на реката и валежите от дъжд в средния Дунав. Притоците в сръбския участък също са пълноводни, което покачва нивото в българския участък. Жлюзовете обаче имат капацитет да поемат още вода, така че прогнозата е за застой през следващата седмица. Нивото на река Дунав при Русе днес е 640 см спрямо условната кота „нула“. За следващите два дни прогнозата е то да се покачи с още 62 см и да достигне 702 сантиметра. В този случай се въвежда и първа степен за повишено внимание, която важи за стойности до 750 см.

„Ние говорим за критични нива, когато вече достигне 8,5 м, тъй като вече се достига короната на дигите и оттам нататък вече се задействат тези планове, които предвиждат отводняване и други мероприятия. Езерото, което е образувано в шлюзовия комплекс „Джердап 1“ в момента, е с ниво почти 5 метра под нормалното. Което означава, че този комплекс е готов да поеме тези водни количества, които идват от унгарския участък“, обясни изп.директор на ИАППД кап.Павлин Цонев.

Високите води обаче извадиха на показ друг проблем, които не се харесва на русенци. Той е свързан с чистотата на реката. Генади Йоновски редовно се разхожда край реката и гледката на боклуците, които плуват във водата на Дунав, го възмущава.

„Всякакви боклуци носи, пънове, хартии, пластмасовите бутилки са най-дразнещи, защото другото е органично, то някъде ще се разложи, докато пластмасата няколкостотин години сигурно ще плува някъде“, казва той.

Хората разказват, че след пикници на брега редовно остават боклуци. При покачване на нивото на реката водата ги повлича по течението.

„Просто хората трябва сами да си пазят, да не си хвърлят боклуците във водата, все пак не е сметище, а пък повечето ползват водата за сметище“, казва Айлян, която е довела дъщеричката си да види реката.

Досега няколко пъти природолюбители от Русе са чистили боклуците по реката като доброволци, по своя инициатива. Активност от институциите липсва.

„Няма и кой да почиства. Може би не знам, има ли, няма ли назначени хора за това нещо, но реката е наша, Русе съществува заради реката, а не реката заради Русе, тъй че трябва да си пазим реката“, казва още Генади Йоновски.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари