Разследват убийство на делфини по Черноморието

0
Седемнайсет мъртви делфина са открити до края на  месец юли
Седемнайсет мъртви делфина са открити до края на месец юли

Седемнайсет мъртви делфина са открити до края на юли тази година на територията от Бяла до Царево.

Три от случаите са със съмнения за насилствена смърт, за което полицията е уведомена, съобщиха от Министерството на околната среда и водите, предаде Би Ти Ви.

Броят на намерените трупове на делфини по Южното Черноморие към края на летния сезон през 2014 г. е бил 15, значително по-малък в сравнение с предходни години - 37 за 2013 г. и 74 за 2012 г.

От началото на тази година във Варненската екоинспекция са получени 15 сигнала за изхвърлени от морето делфини, като шест от тях са неоснователни. Година по-рано от постъпилите 16 сигнала за бозайници от разред Китоподобни, пет са били неоснователни, посочват от МОСВ. 

Причините за смъртта на делфините обикновено са старост или удавяне, в следствие от оплитане в рибарски мрежи.

Във Варна няма случай на установена насилствена смърт над делфини, а за да ограничи подобни инциденти, инспекцията подготвя информационни срещи с граждани за опазването на морските бозайници. 

Трите вида черноморски делфини - обикновен, муткур и афала са защитени видове и е забранено тяхното "обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри".

Изключения от забраните се допускат с писмено разрешение от министъра на околната среда и водите или оправомощен от него заместник-министър.

При човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник от защитения вид, се сезира прокуратурата и започва производство по Наказателно-процесуалния кодекс.

Наказанията са затвор до пет години и глоба от 5000 до 20 000 лева.

При наличие на бедстващ или мъртъв делфин, сигнал трябва да се подаде на "зелените" телефони в РИОСВ-Бургас - 056/813212 и РИОСВ - Варна - 052/634 582, 052/634 579, информират от МОСВ.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари