Разпространение на туберкулозата по области

0

В три града у нас туберколозата е най-разпространена, предава 24 часа.

Това са Видин, Габрово и Враца, следвани от София-област.

Близо два пъти повече са хората, боледували от туберкулоза във Видин и областта през 2016 г. спрямо средните за страната нива. В крайната северозападна област от туберкулоза са се разболели 38,4 души на сто хиляди население при средно за България 21,3 души.

Следват Габрово, Враца и София-област, където заболеваемостта е в диапазона от 31,2 до 36,8 души на сто хилади население.

През последните 10 години заболеваемостта в страната като цяло намалява, но на места остава на нива, които са били типични за 2006 г. Това показва справка на здравното министерство, изготвена по запитване на “24 часа”.

От 2006 г. у нас заболеваемостта е паднала почти наполовина - от 39,1 тогава до 21,3 на 100 хил. души през 2016 г., по данни на Националната програма по туберкулоза. През последните 3 години също се отчита спад в новорегистрираните случаи - от 1872 през 2014 г. до 1603 през 2016 г. според данните на МЗ.

На фона на тази статистика обаче във Видин заболеваемостта остава много по-висока. При средно 21,3 болни на 100 000 души през 2016 г. там “жълтата гостенка” е разболяла 34 човека при 88 867 души население на областта. Най-малко пък - 11 човека, са засегнатите от туберкулоза в Кърджали. (Данните за цялата страна виж на графиката.)

В петък специалисти от Бургас предупредиха, че при тях се е увеличил броят на образованите и с висок социален статус хора, засегнати от туберкулоза, което е противно на общоприетите разбирания, че е болест на бедните и гладните.

Справка в здравното министерство показа, че в Бургаско боледуват предимно хора между 35 и 44 г., докато характерно за България било болестта да засяга главно хората над 65 год. Основната причина туберкулозата да засяга все повече образовани и трудоспособни хора специалистите отдават на стреса, който води до намаляване на защитните сили на организма.

Заболеваемостта остава най-висока сред ромското население, където условията на живот са лоши, и сред мъжете, които боледуват два пъти повече от жените.

Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, напомниха от здравното министерство.

Най-честите ѝ симптоми са продължителна кашлица с отделяне на храчки и дори кръв при по-напредналите случаи, задух, гръдни болки, както и поддържане на температура от 37, 5 градуса.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо дали са с платени осигуровки, напомниха от Министерството на здравеопазването.

Тази седмица лекарите от специализираните белодробни болници и тубдиспансерите във всички областни градове ще преглеждат безплатно за туберкулоза. Инициативата е част от кампанията “Дни на отворените врати”.

От 2009 г. досега чрез нея са прегледани над 100 000 души. 1122-ма от тях са диагностицирани с туберкулоза и са насочени за лечение, а при близо 4000 от тях са открити туберкулозни микобактерии, без да са развили заболяването, и също са били обхванати в лечение.

Ликвидирането на епидемията до 2030 г. е сред здравните цели на новоприетите “Цели на устойчивото развитие”, посочват от МЗ.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари