Работодатели: Ситуацията за бизнеса в Русенско е изключително трудна

11
Имат ли фирмите достатъчен ресурс, за да издържат на кризата, и ще се наложи ли освобождаване на работници
Имат ли фирмите достатъчен ресурс, за да издържат на кризата, и ще се наложи ли освобождаване на работници

Как извънредното положение засяга бизнеса в община Русе, имат ли фирмите достатъчен ресурс, за да издържат на кризата, и ще се наложи ли освобождаване на работници - тези въпроси са били тема на разговор между представители на работодателски организации, иницииран от заместник-кмета по икономика, инвестиции и собственост в Русе Златомира Стефанова, съобщават от пресцентъра на общината.

В срещата са се включили Елеонора Иванова - изпълнителен директор на Българо-румънска търговско-промишлена палата, Милен Добрев - ръководител на Русенската търговско-индустриална камара, председателят на областното представителство на Камарата на строителите в България инж. Красимир Атанасов, проф. Красимир Ениманев- изпълнителен директор на Русенска стопанска камара, регионалният представител на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България - Милка Трифонова, и председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев.

Ситуацията за бизнеса в региона е изключително трудна, а негативните ефекти от извънредното положение тепърва ще се усещат, са коментирали представителите на работодателите. Те съветват фирмите, които членуват при тях, да не освобождават служителите си, а да ги пуснат в платен отпуск. Ако това е невъзможно - персоналът да излезе в неплатен отпуск за не повече от месец.

Фирмите, които имат бизнес в Румъния, са изправени пред още едно предизвикателство, е споделила изпълнителният директор на БРТПП Елеонора Иванова. По думите й от вчера е в сила задължителната 14-дневна карантина за всички хора, които влизат в Румъния от България, като това на практика спира развитието на компаниите, които работят на двата пазара.

От Русенската търговско-индустриална камара са съобщили, че издават сертификат за форсмажор. Той дава възможност на фирмите, които не могат да изпълнят сроковете за поръчки или доставки заради извънредното положение, да го представят на своите контрагенти.

Според представителите на бизнеса в региона местната администрация има сравнително ограничени възможности да противодейства на икономическата криза, но трябва да продължи да развива социалната си функция, която ще бъде още по-важна в идните месеци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Новата руска ваксина ще се продава в разфасовки по 1 литър

Харесай Дунавмост във Фейсбук