Пламен Бобоков излиза от ареста

0
Тази вечер пуснаха Пламен Бобоков от ареста
Тази вечер пуснаха Пламен Бобоков от ареста Снимка: БГНЕС

Специализираният съд постанови Пламен Бобоков незабавно да бъде освободен от ареста, освен ако не бъде задържан по друго обвинение

Прокуратурата поиска да бъде задържан в ареста, защото не си е платил в срок паричната гаранция от 1 млн. лв. Съдът посочи, че гаранцията е внесена и е изпълнена наложената мярка. Паричната гаранция може да бъде протестирана и обжалвана.

Прокурор Генка Брезашка коментира пред медиите, че в контактите на Пламен Бобоков е имало и много други магистрати на много високи нива.

Другият прокурор по делото - Петър Белчев, обясни, че в свалените от компютър и телефон на Бобоков данни имало писмена комуникация, вероятно на лице с имунитет записано като "президент", пише БТА.

"Дали става въпрос за президента, не можем да кажем категорично", каза той, допълвайки, че разговорът се касаел за концесия на пристанище в Либерия с концесионер "Приста порт", споменавал се и президентът на Либерия и изпращането на посланик в Нигерия, който да е с правомощия и в Либерия.

Прокурорите обясниха, че са поискали по-тежка мярка за Бобоков с оглед новите доказателства, които според тях показвали "огромно влияние върху лица, заемащи висши държавни длъжности". Това от своя страна пораждало съмнения, че Бобоков може да се укрие или да извърши престъпление.

От тези доказателства имало отделени материали в друго досъдебно производство за търговия с влияние, за което прокуратурата съобщи по-рано днес. То било образувано преди няколко часа.

Според прокурорите от доказателствата ставало известно, че прокурор Николай Николов отправил молба за лобиране към Бобоков, с неговите контакти на високо ниво, да заеме поста окръжен прокурор на Русе.

Вероятно Пламен Узунов, съветникът на държавния глава, бил помолен за съдействие от Бобоков. Според прокуратурата Узунов му изпратил проект на решение на ВАС за отмяна на заповед за забрана за отплаване на танкера БАДР, като му казал, че изпратеният документи ще излезе по този начин в оригинал. Прокурорите посочиха, че ще проверят магистратите произнасяли се по това дело.

Съветникът на президента беше извикан в късния следобед на разпит като свидетел в Спецпрокуратурата. Още доказателства свалени от компютърните устройства на Бобоков предстоят да бъдат проверени от прокуратурата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари