Протест: Да спрем Гешев - новата бухалка!

0
Протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор
Протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор

Демократична България излиза на протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор на 25 юли от 9 ч. пред сградата на Висшия съдебен съвет.

Сегашният заместник на Сотир Цацаров е единствената номинация за поста, издигната единодушно от 11-те членове на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

"Играта на демокрация у нас приключи" - написа по този повод Николай Слатински, а от средите на демократите прогнозират дори угроза от произвол в съдебната система.

В интервю самият Гешев шокира с твърдението, че не споделя виждането "на десните екстремисти", че съдебната, законодателната и изпълнителната власт трябва да са разделени, нарече лидера на "Да, България" Христо Иванов и "кръга около него" "част от българската номенклатура преди 1989 година", без съд и присъда обвини фирмата, в която работи заподозрения за хакерската атака Кристиян Бойков, че се занимава с "нещо като киберрекет".

Прикрита заплаха прозвуча не само към Христо Иванов, който трябвало "да внимава" какви думи употребява по негов адрес, но и към 20-годишния задържан и освободен за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков. "Това момче трябва да седне някъде на тъмно, да остане само с чувството си за самосъхранение, да осмисли постъпките си и да прецени какво ще направи", заяви Гешев.

След всичко това Демократична България поиска Гешев да подаде оставка като зам.-главен прокурор, ВСС и правосъдният министър да инициират дисциплинарно производство срещу него "за нарушаване на всички основни принципи на прокурорската етика", а членовете на прокурорската колегия във ВСС да оттеглят номинацията му за главен прокурор.

Днес Демократична България обяви свикването на протест със следния призив: Да спрем Гешев - новата бухалка!

"Безалтернативно, безочливо, безпардонно за нов глaвен прокурор за нови 7 години бе номиниран Иван Гешев.

Този, който:

- затри делото "КТБ";

- подлага хора на брутални унижения;

- изпра Пеевски и обслужва Борисов.

Трябва да спрем това!

Как? Като поискаме оттегляне на неговата кандидатура поради тотална непригодност.

Да излезем на 25 юли (четвъртък) в 9:00 часа пред ВСС (ул."Екзарх Йосиф" № 12), за да покажем, че номинирането на Гешев е в разрез с обществения интерес, очакването за реформи в прокуратурата и за справедливост.

На протеста ДБ ще поиска оттегляне на кандидатурата на Гешев "поради тотална непригодност". "Така ще може свободно да се влее в политическия живот на страната, което очевидно силно го влече", пишат още демократите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари