Прокуратурата се отвори и към банкерите

0
​В разгара на кампанията на Иван Гешев за главен прокурор държавното обвинение се похвали с благодарствено писмо от Сикрет сървис
​В разгара на кампанията на Иван Гешев за главен прокурор държавното обвинение се похвали с благодарствено писмо от Сикрет сървис

В разгара на кампанията на Иван Гешев за главен прокурор срещите на организации и граждани с ръководството на прокуратурата се превръщат в традиция. Този път на масата срещу главния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Гешев седнаха председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов, както и главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова.

Банкерите обсъдиха с ръководството на прокуратурата възможността за сътрудничество по отношение на новите финансови и киберпрестъпления, както и създаването на механизъм за бърз обмен на информация при сигнали за нарушения на закона, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение в четвъртък.

В началото на седмицата Цацаров и Гешев се срещнаха с президента на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидента на синдикалната организация Чавдар Христов. На срещата беше представен четвъртият годишен доклад на КНСБ за нарушения на права, свързани с упражняване правото на труд през 2018 г. Тогава ръководството на прокуратурата подкрепи синдикалистите, че има нужда от законодателни изменения за засилена защита на правото на синдикално сдружаване. Обсъдени бяха и идеи за изменения на Наказателния кодекс в тази насока. На срещата дори бе договорено да се подпише меморандум за сътрудничество между прокуратурата и КНСБ с цел осигуряване на бърза защита и ефективно разследване при сигнали за нарушения на трудови и осигурителни права.

Новата мода за срещи с Цацаров и Гешев беше започната от ключовия свидетел по делото "Иванчева" Александър Ваклин, припомня вестник СЕГА.

Именно след сигнал на строителния предприемач тръгна делото срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, а вследствие на неговите показания двете жени бяха осъдени на първа инстанция за поискан подкуп съответно на 20 и 15 години лишаване от свобода. Преди седмица Ваклин лично се оплака на главния прокурор и неговия заместник от разследване на сайта "Биволъ", което го свързва с Иван Гешев. В крайна сметка ръководството на прокуратурата прие, че няма да допусне опити за натиск върху свидетели и уронване на доброто им име, включително и чрез дирижирани медийни кампании.

ОТВЪД ОКЕАНА

Американската служба Сикрет сървис изпрати благодарствено писмо до Специализираната прокуратура заради ефективната й работа срещу разпространението на фалшиви пари, съобщиха още от пресцентъра на държавното обвинение в четвъртък. "В писмото се изказва персонална благодарност на ръководството на Специализираната прокуратура и на наблюдаващите прокурори за проявения висок професионализъм при разкриването и неутрализирането на поредната организирана престъпна група за разпространение на фалшиви парични средства на 14 август 2019 г. в Сандански и София", пише още в прессъобщението. Тогава при претърсвания бяха открити копия на чекове от турска банка, щатски долари, украински гривени и македонски динари, за които има съмнения, че са неистински.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари