Прокуратурата крие резултата от проверката срещу Горанов

0
Докато умуват как министъра да излезе чист от скандала, той обикаля форуми с Борисов, който няма проблеми с това
Докато умуват как министъра да излезе чист от скандала, той обикаля форуми с Борисов, който няма проблеми с това Снимка: БТА

Прокуратурата крие какво се случва с проверката срещу финансовия министър Владислав Горанов, която трябваше да установи дали като живее безплатно години наред в чужд луксозен апартамент, извършва престъпление по служба или търгува с влияние.

Производството беше разпоредено в края на ноември от главния прокурор Сотир Цацаров, който твърдеше, че няма да има забавяне. Прокурорите трябваше да приключат работата си за 20 дни, а част от действията по проверката възложиха на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Когато тези 20 дни приключиха, от пресслужбата на прокуратурата започнаха да се оправдават пред "Сега", че веднага била огласили резултатите, но не са получили нищо от КПКОНПИ.

Комисията мълча, а преди десетина дни най-сетне обясни, че е пратила в срок каквото е поискано от прокуратурата. Съдържанието на тази информация обаче можела да разкрие само държавното обвинение, защото била секретна.

Оттогава "Сега" се опитва да се свърже с говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. И макар че обича светлината на прожекторите и не пропуска да се изяви по телевизиите, за казуса "Горанов" тя мълчи. Арнаудова не отговоря на телефона си, нито връща обаждания, не забелязва и въпросите на официалния си имейл.

Според антикорупционната комисия държавното обвинение твърди, че не е получило нищо, защото чакало да приключи и производството за конфликт на интереси, което тече в комисията срещу Горанов пак заради апартамента. Остава неясно защо. Проверката за конфликт на интереси започна в началото на декември и обяснението от КПКОНПИ е, че ще приключи в законовия двумесечен срок, който имат право да удължат веднъж с 30 дни - тоест най-много до 1 март. Резултатът трябва да бъде обявен в онлайн регистрите на комисията.

По същия начин беше мотано разследването срещу бившия министър на транспорта Ивайло Московски. Близо година прокуратурата не даваше информация, а накрая го оневини за смъртта на 3-годишния му син, загинал, докато баща му го возел на едноместна мощна моторна шейна без каска. Мотивът беше, че Московски не знаел правилата за снегомобилите. По този казус говорителката на градската прокуратурата Зорница Таскова обеща да отговори дали постановлението за прекратяването на делото е обжалвано. След това Таскова, също като Арнаудова, спря да отговаря на телефона и имейла си.

СЮЖЕТЪТ

Апартаментът, в който Горанов живее, е на кръстника му - бизнесмена Иван Сариев. Министърът не вижда проблем в това. "Ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам", призна той, макар че законът го задължава да го направи. Според обясненията му семейството се нанесло в луксозното жилище в комплекса "Есте" на братя Домусчиеви, защото се стресирало след земетресението в Перник - тогава живеели на 10-ия етаж. "Жилището е купено от него (Сариев) с инвестиционна цел, всички сметки за ползването му плащах аз", обясни Горанов в началото на декември. Бизнесменът и съпругата му Снежана имат поне десетина фирми, които подопечните на Горанов данъчни органи би трябвало да контролират. На въпрос на "Сега" от НАП отговориха, че от 2012 г. насам са правили десетки проверки и ревизии на бизнеса на Сариеви, но не могат да кажат какви са резултатите от тях заради данъчната и осигурителната тайна. 

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари