Прокуратурата е прекратила почти всички преписки за полицейско насилие

0
От 15 преписки само 3 са се превърнали в дела, само по едно от които има обвинения
От 15 преписки само 3 са се превърнали в дела, само по едно от които има обвинения Снимка: БГНЕС

От 15 преписки само 3 са се превърнали в дела, само по едно от които има обвинения

Прокуратурата е прекратила 12 от 15 преписки за полицейско насилие по време на протестите миналото лято. Това става ясно от отчета по темата на главния прокурор Иван Гешев до парламента. Гешев бе задължен да прати отчета по време на извънредното заседание на депутатите за полицейското насилие. По останалите 3 от тези 15 преписки били образувани разследвания. А по едно от тях имало и повдигнати 4 обвинения, пише в.Сега.

Главният прокурор е пратил 7 страници обяснения как не може да даде информация по конкретни дела и как депутатите всъщност завоалирано му искат това. Все пак в знак на добра воля той предоставял някакви данни.

От тях обаче не може да се добие реална представа какво всъщност е свършила прокуратурата.

Така например не е посочено за какви престъпления са образувани въпросните три дела, нито пък кога са повдигнати обвинения на четиримата служители на МВР. Витаят съмнения, че това е станало едва сега, когато временната парламентарна комисия за разследване на полицейското насилие излъчи кадрите от официалните охранителни камери на Министерския съвет и темата за полицейската бруталност срещу протестиращите отново излезе на дневен ред. Досега цяла година и МВР и прокуратурата отказваха информация за наказаните и разследваните полицаи. Прокуратурата сега се кълне, че разследванията вървят в срок и забавяне няма.

Подчертава се още, че установяването и издирването на извършителите на престъпления е работа на МВР, а прокурорите само надзирават разследванията.

Гешев праща в парламента и обща статистика за делата за полицейско насилие. През 2020 г. преписките са 255. Разследванията обаче са едва 98, от които новообразуваните са 19. Внесени са 3 обвинителни акта срещу 7 души. С влязла в сила присъда за телесна повреда през 2020 г. има един полицай. Прокуратурата не сочи номера на делото му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ходих на врачка, която ми гледа бъдещето и вика:
- Гледам вила с басейн, в двора джип, а до басейна руса жена... Виждам и теб, ама от другата страна на оградата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук