Проф. Николай Радулов: Въпрос на време е да научим, че в гетата вече действат терористични групи

1
По думите му херметичността в тези общности дава възможности за укриване на хора, някои от които много вероятно са издирвани в Европа за подготовка и участие в терористична дейност
По думите му херметичността в тези общности дава възможности за укриване на хора, някои от които много вероятно са издирвани в Европа за подготовка и участие в терористична дейност Снимка: БГНЕС

Гетата са се превърнали в инкубатор на престъпност и въпрос на време е да научим, че там вече действат и терористични групи.

Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов, бивш зам.-министър на вътрешните работи и секретар на МВР.

По думите му херметичността в тези общности дава възможности за укриване на хора, някои от които много вероятно са издирвани в Европа за подготовка и участие в терористична дейност. „Някога нещо се появява в пресата, някой някого издирва. Издирваният се появява и се оказва, че е бил в ромската махала. Но ние нямаме сериозна информация и сериозни изследвания за това, какво всъщност се случва в тези затворени общности. Можем да съдим и да правим сравнителен анализ по отношение на това, какво се случва в сродни групирания например на мароканците около Париж, или в Брюксел – в район Моленбек и така нататък. Тази херметичност в среда, която тези, които са затворени в този анклав, отвътре не могат да преодолеят, а отвън никой няма желание и интерес да преодолее, води до много тежки престъпления“, каза още проф. Радулов.

По думите му действащият джихадизъм в Европа е резултат от точно от такива херметично затворени общности. Фактът, че подобно нещо все още не се е случило, не бива да ни успокоява, обобщи експертът по национална сигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари