Проф. Милена Станева: В последната вълна има ръст на инфарктите и на инсултите

1
Така, както всяка година се ваксинираме срещу грипния вирус, възможно е нещо подобно да се получи и с COVID-19, обясни експертът
Така, както всяка година се ваксинираме срещу грипния вирус, възможно е нещо подобно да се получи и с COVID-19, обясни експертът

Проф. Милена Станева, д.м., главен координатор на Експертния съвет по ангиология, препоръчва на пациентите със сърдечно-съдови заболявания, които са високорискова група, да се ваксинират приоритетно срещу COVID-19.

Това съобщават от Министерството на здравеопазването на страницата си във Facebook.

Ето какво точно споделя проф. Станева:

Проф. Станева, какви са рисковете от преболедуването на SARS-CoV-2 за хората със сърдечно-съдови проблеми и как те да се предпазят от негативните последици на заболяването?

При пациентите със сърдечно-съдови заболявания COVID-19 протича по-тежко и с повече усложнения, включително и с по-висока вероятност от летален изход. Освен това и възстановяването е по-бавно. Пост-COVID синдромът е по-продължителен. По време на боледуването се засяга директно сърцето, като се наблюдават: перикарден излив и/или ритъмни нарушения при около 20% от болните; при 1/3 – засягане на миокарда и други, които влошават прогнозата при пациентите със сърдечно-съдови заболявания. В последната вълна има ръст и на инфарктите и инсултите, както и на белодробен тромбемболизъм. Много често първата изява на коронавируса е инсулт.

Най-добрият начин пациентите със сърдечно-съдови заболявания да се предпазят от негативните последици на COVID-19 е профилактиката - чрез ваксиниране и спазване на противоепидемичните мерки.

Как ще ги предпази имунизирането срещу SARS-CoV-2 и има ли препоръчителна ваксина?

Факт е, че ваксинираните хора, които са заразени, го прекарват леко. Пациентите със сърдечно-съдови заболявания са високорискова група, поради което препоръчвам да бъдат ваксинирани приоритетно.

Всички ваксини срещу COVID-19, които са одобрени за приложение в ЕС, са показани за имунизиране на тази група пациенти. За всички сърдечно-съдови заболявания ли са подходящи ваксините или има такива, при които са противопоказани

Експертният съвет по ангиология смята, че няма абсолютни противопоказания за прилагане на ваксина срещу COVID-19 при пациенти със сърдечно-съдови заболявания. При някои групи пациенти, които са с преживени венозни тромбози, както и с тромбофилия (състояние, свързано с повишен риск от тромбози), се препоръчва да бъдат ваксинирани с иРНК ваксини - Comirnaty (BioNTech/Pfizer) или Spikevax (Moderna) - поради по-ниския тромбогенен риск.

Подходящо ли е пациентите със сърдечно-съдови заболявания, които са преболедували COVID-19, да си поставят бустерна доза?

Да, те трябва да си поставят бустерна доза няколко месеца след преболедуването, за да се предпазят от повторно заразяване. Така, както всяка година се ваксинираме срещу грипния вирус, възможно е нещо подобно да се получи и с COVID-19. Ние трябва да се научим да живеем с вируса.

А необходима ли е бустерната доза при пациентите, които имат завършен имунизационен цикъл с еднодозова или двудозова ваксина

Трета доза би могла да ни предпази от нови варианти на коронавируса. При новите варианти ваксините няма да спрат да действат, но просто ще са с по-ниско ниво на защита. Затова е важен бустерът.

Има ли препоръки за приемане на лекарства за сърдечно-съдови заболявания преди и след ваксинация?

Пациентите със сърдечно-съдови заболявания трябва да продължат да приемат своята терапия. Няма общоприети препоръки за профилактика преди и след ваксинацията. Желателно е преди ваксинация да консултират със своя лекар провежданата терапия, особено ако приемат антикоагуланти (лекарства за разреждане на кръвта).

Какво бихте казали на всички които не вярват в ползите от ваксинацията за хората със сърдечно-съдови заболявания?

Всеки човек вече познава хора, които са боледували от COVID-19 и знае, че е сериозно заболяване, което протича тежко, особено при рисковите групи. Прилагането на ваксината предпазва от разболяване и от тежко или фатално протичане на болестта. Нека се ваксинират, за да са по-дълго със своето семейство и приятели.

Вие ваксинирахте ли се и защо?

Въпреки че преболедувах COVID-19 във втората вълна и имах продължителен пост- COVID-19 синдром, се ваксинирах през август, за да се предпазя от следващо боледуване и да пазя своите близки и приятели.

Проф. Милена Станева, д. м. е завършила медицина в Медицински университет-София. Има три специалности - Вътрешни болести, Кардиология и Ангиология и признати квалификации за високоспециализирана дейност: „Правоспособност по ултразвукова съдова диагностика”, „Ехокардиография – базисно ниво” и „Ехокардиография – експертно ниво”. Член е на Управителните съвети на СЛК и на БЛС. Има над 120 публикации в националния и световния научен печат и над 150 участия в национални и международни медицински форуми. Съавтор е в 3 учебника и 10 научни ръководства. Научен ръководител е на 6 докторанта, от които 2 успешно защитили. Основните ѝ интереси са в областта на тромбофилията, профилактиката и лечението на тромбози, профилактиката на атеросклероза, профилактиката и лечението на лимфедем. Към момента е началник на Клиниката по ангиология в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари