Проф. Георги Михайлов: Ваксините за коронавирус ще се изменят, но това не пречи да се ваксинират всяка есен

0
В над 70-80% от цивилизованите държави се ваксинират всяка есен срещу грип
В над 70-80% от цивилизованите държави се ваксинират всяка есен срещу грип

В над 70-80% от цивилизованите държави се ваксинират всяка есен срещу грип

„Ще решим основната част от проблемите си, ако една голяма част от населението се ваксинира, вместо да водим спорове за и против зеления сертификат. Разбира се, ситуацията у нас е по-различна”, заяви в ефира на „Денят на живо” по NOVA проф. Георги Михайлов - кандидат за депутат от БСП и водач на листата в Благоевград.

„Здравният сертификат има три компонента – преболедуване, диагностика или ваксинация. Той не е еднозначен, но всяко решение почива на експертни начела и след това се взима политически. Трябва да знаем много добре, че се наблюдава балкански синдром в региона. Косово на Балканите е най-напред във ваксинацията”, заяви той.

Проф. Михайлов сподели, че за много негови колеги става все по-трудно да различат COVID-19 и грип, защото си приличали като клинични симптоми.

„Нека не се хвърляме в тази бездна на страшния COVID-19. Важното е, че от създаването на ваксината за грип, тя се изменя постоянно, както се изменя и грипът. Ваксините за коронавирус също ще се изменят, но това не пречи в цивилизованите държави да се ваксинират всяка есен. Подобни спорове са присъщи за квартални кафенета и среднощни разговори на повече от 4 питиета. В над 70-80% от страните се ваксинират всяка есен срещу грип. В България процентът на ваксинирани е катастрофално нисък. Същото започва да става и с ваксините срещу COVID-19”, каза той.

Според него националните медии трябва да се включат в кампанията за популяризиране на ползите от ваксинацията. Той е на мнение и, че мерките трябва да бъдат много сериозни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари