Проф. Асен Гудев: Обикновеният грип не затваря граници

2
Тук е много коварно, това е все едно проникваща радиация, която засяга всички - няма беден, няма богат, няма на село, няма в град, няма млад, няма стар
Тук е много коварно, това е все едно проникваща радиация, която засяга всички - няма беден, няма богат, няма на село, няма в град, няма млад, няма стар

Необходимо е да се затегнат мерките в борбата с разпространението на коронавируса и да се запази ресурсът на здравната система.

Това мнение изрази пред БНР проф. Асен Гудев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”, член-кореспондент към Българската академия на науките.

"Моят призив е всяка маска, всеки чифт ръкавици, въобще ресурсът на здравната система, да бъде максимално съхранен, защото ако не успеем с тези мерки, които според мен трябва още да се затегнат, ние наистина можем да поставим изпитанието, ресурса  на здравната система на стрес тест. Резултатът ще е ясен - ако скочите от самолет без парашут, знаете какъв ще е резултатът", коментира в предаването "Хоризонт до обед" проф. Гудев.

Младите не бива да живеят с мисълта, че те са устойчиви и, слава Богу, смъртността е много по-ниска, но те са потенциални преносители на заболяването, предупреди специалистът.

"Ние сме изправени пред нещо, което не е обикновен грип. Няма обикновен грип, който да срине така борсите, да приземи гражданската авиация, да затвори границите. Това наистина е едно изпитание за човечеството. Не за нашето общество, а за човечеството", подчерта проф. Гудев.

Сблъскваме се с вирус, чийто поражения могат да се сравнят с неутронна бомба, смята той.

"Ако имаше взрив, наводнение, земетресение, някак си щяхме да разберем, че не можем да отидем на работа, че не можем да излезем. Тук е много коварно, това е все едно проникваща радиация, която засяга всички - няма беден, няма богат, няма на село, няма в град, няма млад, няма стар", изтъкна медикът. 

В системата на здравеопазването трябва да се извършват само неотложни процедури, смята проф. Гудев. 

"Просто всички други дейности, освен спешни ситуации в медицината, каквото например са инфаркти и травми, всичко друго трябва да бъде прекратено."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари