Проектират наново два от най-опасните участъци по пътя Русе - Бяла

4
Статистика на пътните инциденти в Русенско
Статистика на пътните инциденти в Русенско Видео: Русе Медиа

Два от най-опасните участъци по пътя Русе-Бяла ще бъдат проектирани наново, за да се сложи край на тежките произшествия.

От „Пътна полиция“ отчитат положителна тенденция за намаляване на катастрофите от началото на годината, но пък шофьорите, хванати зад волана след употреба на наркотици, са се увеличили двойно, предава Русе Медиа.

Пътят Русе-Бяла е сред най-натоварените в страната, тъй като е част от международния коридор към Турция и Азия. На него редовно стават тежки инциденти. „През годините се забелязва едно намаляване на участъците с концентрация на ПТП – от четири на три, на две, а тази година остана само един участък – в района на км 51+800 или кръговото кръстовище на Бяла. Лошото обаче е, че това е 10-та година участък с ПТП. Забелязва се при него, че настъпват голям брой катастрофи, но 80 процента от тях са с материални щети“, коментира ст.инспектор Стилиян Станев от „Пътна полиция“-Русе:.

Участъкът ежегодно се обследва и е направено съответното предписание към АПИ за подобряване на условията за движение от страна на „Пътна полиция“. В момента се подготвя проект за реконструкция на кръстовището – намаляване на наклоните, виражите на самото кръстовище, поставяне на съответните пътни знаци, поставяне на съответната сигнализация, осветяване на кръстовище, пълно препроектиране.

В момента се извършва рехабилитация на част от пътя между Мидата и Обретеник, след което ще има ремонт и нов асфалт в района между 6-ти и 10-ти км. На кръстовището за село Пиргово също ще бъде направен нов проект, за да се намали наклонът и изнасяне на автомобилите от пътя за Пиргово към главния път. В момента там няма достатъчно видимост.

Ст.инспектор Стилиян Станев отчете, че от началото на годината до края на май тежките ПТП са намалели с 30 броя, ранените са с 25 по-малко, а броят на загиналите е намалял с 2 души. Констатирани над 22 000 нарушения на ЗДвП, издадени са 3600 акта, 7500 фиша и 11 658 електронни фиша. След употреба на наркотични вещества са заловени 32 водачи, което е двойно увеличение, а след употреба на алкохол над 1,2 промила – 52 души.

Препоръките към водачите за летния сезон са: да намалят скоростта, да използват обезопасителни колани, а за децата обезопасителни системи, да изпреварват при спазване на необходимите условия за тази маневра, да спазват дистанция, да се движат бавно и разумно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари