Проект облекчава грижите за лежащо болни в УМБАЛ „Канев“

3
Новият метод ще бъде приложен към 120 лежащо болни пациенти в болницата в Русе
Новият метод ще бъде приложен към 120 лежащо болни пациенти в болницата в Русе

Иновативен метод за обгрижване на лежащо болни пациенти въвеждат в Университетска болница „Канев“ в Русе.

Идеята е на студентите и преподавателите от факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ в Русенския университет. Методът ще позволи по-качествена лична хигиена на пациентите, ще улесни медицинските сестри и ще съкрати значително времето за извършване на процедурите. Вместо за час това ще става за 12 минути, предава Русе Медиа.

Студентите и преподавателите са направили сериозно проучване и серия от експерименти, за да се убедят в ползата от метода. Става дума за т.нар. суха хигиена, където с помощта на новите технологии къпането и тоалетът на тежко болните пациенти се извършва само с ръкавици, една шапка и съответните хигиенни консумативи.

„В България личната хигиена от гледна точка на пациента е с една 100-годишна давност, докато съвременните технологии вече ни позволяват изцяло да приложим тези методи. Близо 10 пъти редуцираме времето за провеждане на хигиената на един пациент. От демонстрацията, която беше направена, виждате, че от 3 до 4 човека по сега действащите методики могат да бъдат заменени от един човек. Това от своя страна има и много силна икономическа ефективност, тъй като тези хора, които реално са освободени от прякото задължение да извършват хигиена на пациента, те могат да обслужват други пациенти в същия този момент. Известно е на всички, че имаме много сериозен недостиг на персонал по болниците и чрез този метод също имаме и оптимизация на натоварването на персонала. Чисто икономически, самият метод е по-евтин от конвенционалния“, казва деканът на факултета проф.Даниел Братанов.

Медицинските сестри, особено в отделенията по реанимация, подкрепят промените, тъй като методът ще облекчи работата им..

„За да изкъпем един пациент изцяло в леглото така, както те са оперирани, с много дренове по тях, отнема не по-малко от един час и включва освен една сестра, санитар и още една сестра, зависи пак и от самия пациент, доколко той е корполентен, се включва и дежурният лекар. И за пациента ще бъде много по-лесно, защото няма да се налага да стои доста време в поза, която не му е на него много удобна“, обяснява Севинч Фарад, старша сестра в реанимацията.

Нововъведението ще подобри качеството на здравните грижи и трябва да се въведе навсякъде, смятат от университета в Русе.

„С този метод предотвратяваме възникване на вътреболнични инфекции, предотвратяване възникване на декубитални рани. Тази дейност трябва бъде финансирана от националната здравна каса, като хигиенната грижа бъде включена в клиничната пътека“, смята доц.Деспина Георгиева от РУ.

Новият метод ще бъде приложен към 120 лежащо болни пациенти в болницата в Русе, като ще бъде въведен първо в реанимацията още тези дни. От университета дариха и две колички за извършване на т.нар.суха хигиена.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари