Продължава работата по поправките в Закона за социалните услуги

0
Вчера бе създадена Агенция за качеството на социалните услуги
Вчера бе създадена Агенция за качеството на социалните услуги Снимка: БГНЕС

Парламентът продължава работа по Закона за социалните услуги на второ четене.

Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. 

Законът за социалните услуги е последният от законодателния пакет, заради който майките на деца с увреждания протестираха продължително през 2018 г.

Първите два закона – Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ, вече бяха приети от депутатите, информира Агенция Фокус. Народните представители започнаха работа по поправките на второ четене още вчера и създадоха Агенция за качеството на социалните услуги, като решиха право на социални услуги да имат всички нуждаещи се, а не само уязвимите групи. 

На вниманието на депутатите се поставят и промените в Закона за концесиите, които ще бъдат разгледани на първо четене. Законопроектът е внесен от Министерски съвет. Измененията се обуславят от възникналите въпроси след влизането му в сила на 2 януари 2018 г. В Закона за концесиите се предвиждат промени в текстовете за солидарната отговорност, начина на разрешаване на спорове между страните по концесионния договор и основанията за недействителност на концесионния договор. 

Народното събрание ще разгледа и промените в Закона за водите на второ четене. Част от промените са свързани с отпадането на задължението за монтиране на измервателни устройства, които определят обема на отнетата при водовземане вода за аквакултурни и свързаните с тях дейности.

Другата основна промяна в проекта е свързана с премахването на таксата за замърсяване от дифузни източници за аквакултури в съоръжения и на таксата, която се дължи в случаите на водовземане от воден обект за аквакултури. Между двете четения са постъпили предложения от НФСБ.

От партията предлагат, когато до влизането в сила на закона за едно водовземно съоръжение за минерална вода са сключени концесионни договори с повече от един концесионер, те продължават действието си до тяхното прекратяване. От НФСБ предлагат още забрана за заустването на жилищно-отпадъчни води, получени вследствие на дейността на минодобивната, нефтодобивната и газодобивната промишленост, флотационни дейности, както и води, съдържащи рудични води и опасни вещества в зоните на защита. От партията дават и дефиниция на жилищно-отпадъчни води.

Съгласно текстовете това са водите, получени вследствие на ползването на вода в жилищни сгради, обекти за настаняване и заведения за хранене и развлечения. 

След пленарното заседание ще заседават общо пет комисии. Комисията по вероизповеданията ще разгледа промените в Закона за вероизповеданията, а членовете на Комисията по здравеопазване ще могат да задават актуални устни въпроси към здравния министър Кирил Ананиев.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари