Пристигна първият военен дрон Global Hawk, който ще използва и България

6
Дронът може за денонощие да извърши наблюдение и разузнаване на територия почти с размерите на България
Дронът може за денонощие да извърши наблюдение и разузнаване на територия почти с размерите на България Снимка: © nato.int

Първият от петте модерни дрона за разузнаване на НАТО, който ще може да използва и България, пристигна в Италия и би трябвало да се използва от алианса от първата половина на 2020 г.

В съобщението на алианса се посочва, че това е RQ-4D Global Hawk на компанията Northrop Grumman, за който се твърди, че може за денонощие да извърши наблюдение и разузнаване на територия почти с размерите на България, пише Дневник.

Той ще бъде разположен във военноморската база Сигонела в Италия и цялата система, от която е част, ще бъде предадена на НАТО след тестове и потвърждение, че изпълнява целите, за които е предназначен след адаптирането по поръчка на командването на обединените сили на алианса в Европа. Машината пристигна след 22-часов полет от военно-въздушната база "Палмдейл" в Калифорния.

От дрона ще се ползват 15 държави, освен САЩ. Това са България, Чехия, Дания, Германия, трите балтийски републики, Италия, Люксембург, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия и Словения. RQ-4D Global Hawk ще е колективна собственост и всички участници ще имат достъп до събраната информация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари