Пристига танкерът с първия втечнен газ за България от САЩ

0
Тази доставка е на конкурентни цени, по- ниски от досегашните доставни, коментира министър Петкова
Тази доставка е на конкурентни цени, по- ниски от досегашните доставни, коментира министър Петкова Снимка: БГНЕС

На терминала в Ревитуса, Гърция пристигна танкер, който ще достави първите количества втечнен природен газ за България с произход САЩ, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на извънреден брифинг.

"Тази доставка стана възможна благодарение на договора, който "Булгартрансгаз" сключи с доставчика "Колмар". Това е холандска компания, един от лидерите на пазара на втечнен природен газ", обясни тя, цитирана от "Фокус".

"Тази доставка е на конкурентни цени, по- ниски от досегашните доставни", коментира Петкова. Министърът определи това като "една много сериозна крачка към либерализацията на пазара в България".

Първата доставка е 90 милиона кубични метра газ, 59 милиона кубични метра са за втората доставка, която очакваме, каза още тя.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обясни, че разтоварването на танкера започва от утре - 1 юни 2019 г. Пет милиона кубични метра дневно могат да влязат в България, пресметна той.

Според него това ще осигури по-добри цени и условия за българските потребители, предаде news.bg. Амбицията на страната ни е газовата борса да започне работа от октомври, каза още Малинов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари