Приливната вълна по Русенски Лом ще продължи да петък

0
Приливната вълна по Русенски Лом продължава още два дни
Приливната вълна по Русенски Лом продължава още два дни Видео: БГНЕС

Приливната вълна по река Русенски Лом, която идва след дъждовете в Търговище и Попово, ще продължи още два дни. Това съобщи директорът на дирекция "Обществен ред и сигурност" в община Русе Спасимир Димитров. Опасност за населението няма, а водата, която заля вчера русенското село Красен, постепенно започва да се оттегля.

Дигите на територията на община Русе край село Басарбово и кварталите "Средна кула" и "Долапите са изправни. Въпреки че водата се вдига, прогнозите са, че няма да премине над короната на дигите. "Имаме запас от диги, които ще позволят нормалното оттичане на водата. Също така река Дунав не е в някакъв екстремен стоеж. Около 4 метра е нивото й, което ще позволи оттичането на водата", каза още Димитров.

Той не се ангажира с причините, довели до заливането на дворове на къщи и близо 500 дка земеделски земи в село Красен. "Ние не можем да знаем точно дали само причината е дъждът или изпускането на някои водоеми, които не са собственост на държавна или общинска фирма, а много от тях се стопанисват от частни стопани. Институцията, която следи тези неща, е Басейнова дирекция, надявам се, че колегите ще си свършат работата", коментира Спасимир Димитров.

Хората от село Красен споделиха, че това е третото голямо наводнение от началото на годината. Те са убедени, че причината е изпускане на язовири, тъй като дъждът не е бил толкова силен, а и водата е дошла няколко дни по-късно. Според тях допълнително влияние оказва недобре почистеното корито на реката, което пречи на водата да се оттича нормално

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари