Приеха нова военна стратегия на НАТО

0
Военната стратегия на НАТО е закрит документ за приоритетните военни планове и приготовления на Алианса
Военната стратегия на НАТО е закрит документ за приоритетните военни планове и приготовления на Алианса

На заседание на Военния комитет на Алианса на ниво началници на Генерални щабове на 22 май в Брюксел е утвърдена нова военна стратегия на Алианса, съобщиха пред ТАСС в събота от пресслужбата на Северноатлантическата организация.

От там съобщават, че приемането на стратегията е важна крачка от адаптацията на НАТО към все по-сложните заплахи за сигурността.

Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг в интервю пред Welt am Sonntag заяви, че експертите на Алианса са приели нова военна стратегия на организацията във връзка с новите предизвикателства, сред които постави и „руската ядрена заплаха“, предава Агенция Фокус. Според него в документа става дума за това „и в бъдеще да бъдем напълно готови за отбрана и да можем да обезпечаваме стабилността“. Това изисква частично обновление и нова военна концепция на алианса, добави той.

Военната стратегия на НАТО е закрит документ за приоритетните военни планове и приготовления на Алианса, както и за посоката на развитие на неговите военни възможности.

Отворен и по-широк документ е Стратегическата концепция на НАТО, последното издание на която бе приета на 12 юли 2018 г. на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел. Този документ определя военно-политическите приоритети на Алианса. Тя, по-специално, описва НАТО като „уникален съюз на демократичните държави с общи ценности, защитаващ принципите на личната свобода, демокрация, човешки права и върховенството на закона“ и дава възможност за защита и подкрепа на тези норми в целия свят в рамките на усилията за „регулиране на кризите“.

Два други приоритета на Съюза, в съответствие с този документ, са развитието на колективната отбрана и сътрудничество в сферата на сигурността.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари