Приеха на второ четене промените в закона за държавния бюджет

0
Лимитът за дълг се вдига до 10 млд евро
Лимитът за дълг се вдига до 10 млд евро

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене промени в закона за държавния бюджет.

Предложенията на Корнелия Нинова и група народни представители бяха отхвърлени, пише Novini.bg. Комисията одобри предложенията на управляващите, с известна редакция, с която отпада възможността да се търсят пари от Международния валутен фонд.

В средносрочната програма за емитиране на дълг от международните пазари се вдига лимитът от 8 млрд. евро на 10 милиарда евро, пише в одобреното предложение за промени в закона за държавния бюджет.

На заседанието присъства финансовият министър Владислав Горанов.

Народният представител Румен Гечев каза от името на вносителите на предложението, че те предлагат помощите да отиват директно при заетите и самонаетите, каквато е политиката на мнозинството европейски държави.

Предлага се да се дава по една минимална работа заплата плюс осигуровките на хората, които от 13 март излизат в неплатен отпуск заради кризата с коронавируса.

Мерките засягат 420 000 души и са с обща стойност 914 млн. лева, като парите ще са за сметка на разходите за модернизация на армията. Предлага се към общините да се добавят още десет процента към определения сега трансфер.

Причината е загубата на собствени приходи от общините. Вносителите предлагат да се освободят от такса смет и от тротоарно право фирмите, които са засегнати от извънредното положение, както и схема за освобождаване на ДДС за хранителните стоки в търговските обекти.

Йордан Цонев каза, че ДПС предлага парите за осигуровките в помощта, известна като "60 и 40", да са по същата схема - 60 процента от държавата и 40 процента от фирмата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари