Приеха на първо четене промени в Закона за чужденците

0
Запазване на правата на британците, които живеят в България
Запазване на правата на британците, които живеят в България Снимка: БГНЕС

Запазване на правата на британците, които живеят в България.

 Това предвиждат промени в Закона за чужденците, гласувани на първо четене от Народното събрание. След Брекзит британците ще влизат в България като граждани на трета страна според разпоредбите на Закона за чужденците. Изключение ще са тези, които са се установили и са изградили трайни семейни връзки, както и членовете на техните семейства. Новите правила са същите като предлаганите от британските власти за българските граждани.

Ще има процедура по пререгистрация, чрез която трайно установилите се в България британски граждани ще запазят статута си отпреди Брекзит.

Право да кандидатстват за новия статут ще имат гражданите на Обединеното кралство и членовете на семействата им, които са влезли или пребивават законно в България или притежават валиден документ за пребиваване.

Срокът за пререгистрация е до края на 2020 година, като тя се извършва лично в дирекция „Миграция” или областните дирекции на МВР.

Семейства, които не са упражнили правото си на събиране до датата на Брекзит, ще могат да го направят до същата дата през 2022 година. Условието е семейната връзка да е факт към момента на оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Проверка за сигурност на кандидатите за „статут на уседналост” ще се извършва както от българските, така и от британските власти.

Промените в Закона за чужденците предвиждат и въвеждане на нов документ за деца, които влизат в България без придружител, улесняване на визовата процедура за висококвалифицирани и сезонни работници, както и мерки срещу фиктивните бракове с цел получаване на статут.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук