Представят пакет от мерки за оздравяване на общинските болници

0
Министерството на здравеопазването започва анализи на финансовото състояние на всяко едно от общинските лечебни заведения
Министерството на здравеопазването започва анализи на финансовото състояние на всяко едно от общинските лечебни заведения Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването разработва пакет от мерки в подкрепа на общинските болници.

Този ангажимент е възложен на здравния министър Кирил Ананиев след проведена в четвъртък среща при премиера Бойко Борисов с управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев и представители на Сдружението на общинските болници и с участието на вицепремиера Томислав Дончев, информира БГНЕС.

Министерството на здравеопазването започва анализи на финансовото състояние на всяко едно от общинските лечебни заведения. „Договорихме да представим в петък до обяд на премиера конкретни мерки, с които да окажем помощ на общинските болници в затруднено финансово състояние. В момента вече работи екип по този въпрос“, увери Ананиев.

В четвъртък пред парламентарната комисия по здравеопазване Ананиев заяви, че с Българския лекарски съюз и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса са подписали анекс към рамковия договор за медицински дейности за 2018 г., с което върнахме високата цена на клинична пътека №56 за неврологични заболявания, по която основно работят общинските лечебни заведения. Цената беше намалена от 500 лв. на 300 лв. и с анекса се възстановява на 500 лв.

На среща с лекарския съюз се разбрахме Надзорът да обмисли премахването на буфера, т.е. да се разпределя цялата сума, така че лечебните заведения да са наясно с цялостния си бюджет“, добави министърът.

Общинските болници имат своето място в системата на здравеопазването ни. Тяхното състояние обаче зависи от управлението им, отношението на съответната община и мениджмънта. Законодателството е такова, че механизмът за финансиране на тези лечебни заведения е свързан както със здравноосигурителния модел, така и с Методиката за субсидиране на лечебните заведения на МЗ. Ето защо една от мерките, която може да подпомогне стабилизирането им, е преразглеждането на дейностите по Методиката и по-доброто им остойностяване. Това и ще направим“, обеща Ананиев.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари