Предсрочните избори ще ни костват между 57 и 68 милиона лева

0
Сумата може да скочи, ако извънредната обстановка продължи
Сумата може да скочи, ако извънредната обстановка продължи Снимка: Велко Ангелов / Дневник

 

Сумата може да скочи, ако извънредната обстановка продължи

57.1 млн. лв. е одобрило за момента служебното правителство за предстоящите парламентарни избори на 11 юли. Това съобщи финансовият министър Асен Василев, след като Министерският съвет прие на днешното си заседание план-сметката за разходите по вота, предава в.Сега

В случай, че извънредната епидемиологична обстановка продължи и по време на изборите са предвидени допълнителни 11 млн. лв., с които да се покрият здравните мерки. В информацията, публикувана от правителството, се посочва, че това ще окаже решаващо влияние дали предсрочните избори ще излязат по-евтино или по-скъпо от редовните, които се проведоха на 4 април.

"При условие, че на територията на България няма обявена епидемична обстановка, то тези избори ще струват на българския данъкоплатец с 8.6 млн. лв. по-малко от изборите на 4 април 2021 година, които са на стойност 65.7 млн. лева. В случай, че изборите се проведат в условията на епидемична обстановка, то одобрените средства за произвеждане на изборите на 11.07.2021 г. ще възлязат на 68.2 млн. лв. и ще бъдат с 2.5 млн. лв. по-скъпи от тези на 4 април 2021 г., като така се осигурява финансиране на над 500 секции в чужбина, което осигурява необходимите условия всеки български гражданин, желаещ да упражни правото си на избор, да участва в изборния процес", заявяват от Министерския съвет.

Машини за гласуване и камери

Ще бъде необходимо да се поръчат още машини за гласуване, след като разпуснатото 45-о Народно събрание реши, че такива трябва да има и за секциите извън страната. Засега няма яснота колко ще струват допълнителните устройства, тъй като тепърва трябва да се определи броят на секциите.

Същото се отнася и за видеонаблюдението. Василев заяви, че се очаква информация от образователното министерство за наличните камери в училищата. Когато се разбере колко повече камери ще са необходими, за да бъдат покрити всички секции, и Централната избирателна комисия (ЦИК) реши дали видеонаблюдение ще има, евентуално ще се заделят средства за закупуването им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук