Предложение: Избирателите сами да проверяват валидна ли е бюлетината

0
Така ще се намали ролята на членовете на секциите при отчитането на гласовете
Така ще се намали ролята на членовете на секциите при отчитането на гласовете

Избирателите сами да проверяват валидна ли е бюлетината, преди да я пуснат в урната.

Такава идея ще предложат от ДПС при следващото отваряне на Изборния кодекс във връзка с предложението им за машинно преброяване на бюлетините.

Още при дебатите при последните поправки в Изборния кодекс за машинното гласуване през последните седмици от ДПС неведнъж изтъкнаха, че така ще се намали ролята на членовете на секциите при отчитането на гласовете. Именно затова те предлагат и поставянето на четци в секциите, по подобие на тези в тотопунктовете.

Така идеята е избирателят, след като гласува, да чекира сам бюлетината в устройството. Ако тя е невалидна, четецът я връща, а гражданите въобще не я пускат в урната.

Иначе Изборният кодекс ще бъде ремонтират отново наесен, непосредствено след местните избори, като отново ще се обсъжда темата за машинния вот. Само преди седмица НС окончателно реши,че на местните избори ще се гласува само с бюлетини, а на всички останали – парламентарни, президентски и европейски, само с машините. Първоначалният вариант пред виждаше освен местните избори, машинният вот да отпадне и за парламентарни, заради сложността на изборите за общинари и депутати. Впоследствие обаче преодоля обратното мнение и от обхвата на гласуване с машини отпадна само местните избори. Самите текстове обаче не са достатъчно прецизни, за да се даде гаранция, че на всички следващи избори ще се гласува 100 % с машини, както гласеше законът преди това, въпреки намеренията и тълкуванията на законотворците.

От управляващото мнозинство коментираха пред „Монитор“,че ако оттук нататък ще се гласува само с машини, то целия ИК трябва да се промени из основи, като трябва да се постави въпроса за покупката на устройствата , а не за тяхното въвеждане. Отделно от това е и въпросът кой държавен орган ще сертифицира и одитира машините, дали липсата на такава може да бъде предпоставка за касиране на вота.

Преди това обаче се управляващите чакат дали президентът Румен Радев ще наложи вето върху последните поправки в ИК за отпадането на машинното гласуване за местните избори. Според депутати от левицата това е почти сигурно. Ако това се случи, депутатите ще прекъснат лятната си ваканция и ще дойдат за извънредно заседание на 16 август. Парламентарните групи са се договорили, че това е най-удобната дата, предвид планираните пътувания на голяма част от народните представители. Това обаче едва ли ще е единственото прекъсване на депутатската ваканция.

Такова се очаква да има и ако Радев наложи вето и върху актуализацията на бюджета за покупката на F-16. В петък НС отхвърли ветото му върху ратификацията на договорите за изтребителите. Ако все пак това се случи в близките дни, то евентуално в четвъртък ще има извънредно заседание на НС, въпреки че в сряда (31 август – бел.р.) е последния работен ден на народните представители за тази сесия.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова предупреди президента Румен Радев и даде да се разбере, че НС ще преодолее евентуален втори опит за спиране на сделката за изтребителите F-16. Пред БНР тя заяви, че ново вето върху F-16 ще е проява на лош вкус от страна на Радев.

"От страна, която има нужда от гарантиране на сигурността си, ние се превърнахме в страна, която произвежда сигурност. Ако президентът Румен Радев наложи вето върху актуализацията на бюджета заради сделката с изтребителите F-16, това ще бъде проява на лош политически вкус", каза тя.

"Имахме четири пъти вето в този парламентарен сезон. Преодоляхме ги всичките. Вярвам, че президентът, ако е искал да спре целия процес, щеше да постъпи коректно и да внесе наведнъж вето по всеки един от трите отделни законопроекта, които гарантират в придобиването на нови и самолети", каза Даниела Дариткова. По думите й намесата на президента се превръща в стратегия за налагане на "вето по принцип" с цел противопоставяне на парламентарното мнозинство.

"Вероятно така ще бъде до края на това управление. Ние търсим подкрепа от национално отговорните сили в парламента за потвърждаване на посоката, в която България е поела преди още 15 години назад", каза тя.

ГЕРб и БСП търсят силни кандидати за местната власт за изборите наесен. Това стана ясно от коментарите на шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и на зам.-шефа на групата на БСП Драгомир Стойнев пред БНР.

„Искаме наистина личностите, които избираме в местната власт, да бъдат възприети така, че да следват и политиката на ГЕРБ, и да имат одобрението на гражданите“, заяви Дариткова и добави, че кампанията за местния вот започва с края на парламентарната сесия. На свой ред Стойнев заяви, че социалистите са готови да подкрепят силни граждански фигури, които да имат нужните качества и способности и те в никакъв случай да не бъдат затваряни само в рамките на една политическа партия или на конкретна коалиция относно възможността БСП да подкрепи Мая Манолова за кмет на София.

Стойнев обясни, че структурите по места ще имат правото да определят най-удачната формула за явяване на местните избори, но не и в коалиция с ГЕРБ: Ако местните избори бъдат успешни за БСП, то нормално било след това да има предсрочен парламентарен вот. Иначе номинационните събрания в ГЕРБ за кандидатите за кметове и общински съветници по места трябва да приключат в края на август, а при БСП – в началото на септември.

Именно тогава ще стане ясно окончателно дали ще има женски сблъсък за градоначалник на София в лицето на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

Отличниците в ГЕРБ, които ще получат подкрепа за нов мандат, са кметът на Варна Иван Портних, на Бургас Димитър Николов, на Стара Загора Живко Тодоров.

Не така обаче стои ситуацията с Русе, Видин и Хасково.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари