Предизборно въртене

0
Предизборната кампания вече започва неофициално, а мръсните номера и връткането на кандидатите не изненадва обръгналият на всичко български електорат
Предизборната кампания вече започва неофициално, а мръсните номера и връткането на кандидатите не изненадва обръгналият на всичко български електорат Снимка: БГНЕС

НОВИНИТЕ ДНЕС, 23.09.2019 Г.

- НАПУСНА НИ ЕДНА НЕПРИМИРИМА ЛИЧНОСТ. Вчера късно вечерта ни напусна професор Юлиан Вучков. Невероятен ерудит, остроумен и интелигентен, той беше живата съвест на българското общество. Нито сегашните варварски времена, нито неприемливите за човек нрави го спряха да казва истината – онази, неудобната, която другите от страх не смееха дори да си помислят. Професорът остави огромна празнина в обществото ни. Последният мохикан на свободното слово. Да почива в мир! Погребението ще е на 26 септември в Църквата „Свети Седмочисленици” в София.

- ПРЕМИЕРЪТ-СЛЪНЦЕ В ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ШИЗОФРЕНИЯ. Днес Бойко Борисов откри есенния панаир в Пловдив. Сутринта му започна с директора на „Америка за България” и посещението на Епископската базилика, която се възстановява с помощта на фондацията. Фактът, че нашата история се спонсорира от държава, на която дори континентът не е бил открит по време на строителството на базиликата, явно не притеснява нашият премиерин. В старанието си да направи добро впечатление, заяви, че Америка не ни познавала така добре, както би трябвало. Моето обяснение е, че му вижда само задните части в поза „партер”, а все пак това не е най-красивата гледка и трудно може да се оцени доброто. Всъщност, Пловдив е петият най-стар град в света и на мен като пловдивчанка ми е все тая какво ще кажат американските потомци на европейските каторжници и леки жени, изхвърлени от Европа. Още по-интересно продължи посещението на Борисов в Пловдив при откриването на панаира. След като нарече Н.П.Посланика на Русия Анатолий Макаров „Юра” и го призова да реже и той лентата, плавно премина през темата за шпионите, че „ей така се разкарвали тук” и накрая завърши с клетва във вечна вярност на САЩ и НАТО.

- ПРЕДИЗБОРНО ВЪРТЕНЕ. Както и се очакваше, предизборната кампания вече започва неофициално, а мръсните номера и връткането на кандидатите не изненадва обръгналият на всичко български електорат. Мая Манолова, дължаща изцяло кариерата си на БСП, рЕзко се сети, че е независима и се разграничи от левицата, като каза, че не е против ГЕРБ, а против моделът на управление. Явно този модел е някакъв такъв, абстрактен, който не се прилага от партия, ами си витае из столицата. С това разграничаване сама си бутна стола под краката. Защото всеки разумен човек ще се поколебае да гласува за човек, който не се свени да плюе там, където е ял. В София се кандидатират още и Джамбазки, който общо взето където има нещо за кандидатиране, е първи на опашката, Георги Кадиев, който сам се разпозна като левицата в местните избори и още сума ти народ, който реши да е спасител на столичани. По другите градове е същото. Възторгът и въодушевлението на кандидатите изобщо не кореспондира със съмнението и безразличието на електората, който вижда, че всичко е на принципа: „Всички са маскари!”. Тук-там има свестни кандидати, които са извън статуквото и изборите ще покажат дали ще имат достатъчно сили да преодолеят бариерата на инертността на хората.

- ВЕЛИЧЕСТВОТО ЦАРУВА ВЪВ ФАНТАЗИИТЕ СИ. Симеон Сакскобурготски направи изявление, че парламентарната монархия е най-добрата форма на управление. Всъщност е добра за други държави. Където има и наследствена аристокрация. В България никой не е над другите на основата на произход. Нашата кръв не е синя, а червена. Знаем, защото достатъчно дълго време българите сме я проливали в защита на Отечеството си. И някак си не върви аристократ, далечен роднина на латинските рицари, разбити от цар Калоян, да ни обяснява, че той ще ни спасява. Мерси, ще пропуснем. Чиста и свята Република, е казал НАШИЯТ АПОСТОЛ НА СВОБОДАТА. Той е на престола на националната идея в представите на българите. А не човек, сложил шутът си да ни управлява!

- 23 СЕПТЕМВРИ 1923. Историята е факт. А не субективни анализи. На този ден през далечната 1923 година избухва Септемврийското въстание. Няма до коментирам кой е бил прав и кой крив, дали е трябвало да избухне или не. Само ще отбележа, че след потушаването му са избити около 5000 души българи /по данни на съвременни историци/. Всяко действие има противодействие. Превратът на Девети юни води до ответната реакция. В историята махалото, засилено в едната посока, рано или късно, отива в другата. И вместо да даваме оценки, да си извадим поуки. За да не се изправят отново брат срещу брата в кървав бой за властта.

Елена Гунчева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари