Празнична заря-проверка беляза кулминацията на тържествата за 3-ти март

0
Президентът припомни, че за българската свобода падат българи, руснаци, румънци, финландци, украинци
Президентът припомни, че за българската свобода падат българи, руснаци, румънци, финландци, украинци Видео: БНТ

Кулминация на тържествата по случай Трети март беше тържествената заря - проверка тази вечер в София. 

На тържествената заря-проверка в памет на геройски загиналите за свободата и независимостта на България присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов, предава БНТ.

В тържественото си слово президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че възкресението на България отпреди 141 години е плод на дълго усилие и много жертви - от Паисий през кладите на Батак и Клисура, до Левски и в крайна сметка Руско-турската освободителна война. Президентът припомни, че за българската свобода падат българи, руснаци, румънци, финландци, украинци.

Румен Радев, президент на Република България: "Свободата идва на щиковете на армията на царя Освободител, Александър Втори. През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура на момента. Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите. Че глобазираният човек ще надрасне условностите на миналото, историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда, затова и дни като днешният са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на възрожденците, в който българите не се делят по вяра и прлоизход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели".

В празничния ден честванията в София започнаха на пл. "Свети Александър Невски" с традиционната церемония по издигане на националното знаме. Присъстваха президентът Румен Радев, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, представителните подразделения на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър.

Президентът Радев прие рапорта на началника на почетния караул и се поклони на националното знаме. По време на издигане на знамето беше изпълнен Химнът на Републиката и бяха произведени 20 залпа от 122-милиметрова артилерийска батарея, разположена в Княжевската градина.

С поднасяне на венци и минута мълчание пред Паметника на незнайния воин беше почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Церемонията завърши с тържествен марш на Националната гвардейска част.

По-късно пред Президентството беше извършена и смяна на тържествения гвардейски караул.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари