Правната комисия върна преференциите след дебат за "мамини синчета и таткови дъщерички"

0
Депутатите пак ремонтират Изборния кодекс
Депутатите пак ремонтират Изборния кодекс Снимка: Михаела Катеринска

Без изненади и почти без дебати депутатите от правната комисия приеха на второ четене "ремонта на ремонта" на Изборния кодекс.

Така мнозинството премахна приетото през февруари обезсмисляне на преференциите, което тогава беше поискано от ДПС и подкрепено от ГЕРБ и НФСБ. Веднага след това обаче ГЕРБ решиха да върнат старите правила заради обществено недоволство срещу почти непосилно високия праг, както и за да опровергаят обвиненията, че зависят от ДПС.

ДПС и НФСБ обаче и до момента искат по-високи прагове поне местните избори, пише mediapool.bg.

С гласовете на ГЕРБ и ВМРО комисията подкрепи текстовете на най-голямата партия за връщане досегашният 5-процентен праг за преференции на евроизбори, а за парламентарни и за общински съветници- 7%. Очаква се законопроектът да бъде окончателно гласуван тази седмица и в пленарната зала.

Неуспешен опит за по-висок прага на преференциите за общински съветници

Отхвърлени бяха предложенията на НФСБ, подкрепени от ДПС, поне за местните избори прагът за пренареждане на листата да скочи от 7 на 20 процента от гласовете за листата.

Хамид Хамид от ДПС защити идеята по следния начин:"Сегашният текст е добър и ще изчисти съветите от псевдо -личности, синове и дъщери на амбициозни личности но най-вече от лобистите, влезли с благодетели големи фирми, които после получават достъп до обществените поръчки на общината. Прагът от 20% е прекалено нисък, но е едно добро начало да пресечем контролирания и бизнес вот и да направим разлика между личности и псевдо личности, мамини синчета, таткови дъщерички".

"Всички тези мамини синчета, бабини синчета и прочие, кой ги е сложил в листата ви? Нали сортирате кандидати. Защо после се притеснявате, че някой от шесто място може да стане на второ. Ако пренареди листата се изненадвате, че става мамино синче. А като го слагахте не беше мамино синче", отговори Емил Димитров- Ревизоро от ВМРО.

От ДПС не се отказаха и продължеха с опитите да повишат прага поне за местните избори. Хамид Хамид поиска вместо 7 на сто да се запише 70 на сто, но и това предложение не беше прието.

Какво промениха депутатите?

Поправките в ИК от февруари, които сега се ревизират, въведоха практическа отмяна на преференциите чрез драстичното повишаване на прага им - ако преди измененията даден кандидат на по-задна позиция в листата можеше да се изкачи на избираемо място с 2000- 3000 преференциални гласа, сега са му необходими гласове, равни на един депутатски мандат, или около 15 000.

Тогава от БСП толкова се възмутиха от измененията, че решиха да напуснат парламента и все още го бойкотират, въпреки че по нареждане на премиера Бойко Борисов ГЕРБ реши да върне старите правила, което става със сегашните ѝ нови поправки в изборния закон. Най-голямата партия избра да действа по този начин, а не да се съобрази с ветото на президента Румен Радев над обезсмислянето на преференциите.

ДПС пак опитаха да премахнат ограничението за до 35 секции извън ЕС

Депутатите от ДПС също внесоха поправки между двете четения. Те за пореден път предложиха законопроекта им, който вече беше отхвърлен няколко пъти. Според правилника на парламента поне три месеца няма как да бъдат разглеждани отново поправки, които вече са отхвърлени. Такъв е случаят с всички предложения на ДПС, но те все пак бяха разгледани и отхвърлени от ресорната комисия.

Измененията им предвиждаха да отпадне ограничението за разкриване на максимум 35 избирателни секции извън ЕС, както и да се разреши предизборната агитация на чужд език.

При гласуването на промените в ИК на първо четене от ГЕРБ обявиха, че са готови на дебат за отпадането на забраната за агитация на чужд език, но сега не бил точният момент, защото изборите били твърде скоро. По време на заседанието на правната комисия Кирилов за пореден път подкрепи искането на ДПС. Това не е изненада, защото той от няколко години насам е подкрепя идеята да няма забрана. Въпреки това останалите депутати от ГЕРБ, както и тези от "Обединени патриоти", бяха против и идеята беше отхвърлена.

 

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари