Поморие ще заприлича на Дубай

1
Инвеститор напира да строи изкуствени острови в Поморие
Инвеститор напира да строи изкуствени острови в Поморие

Поморие се готви да заприлича на Дубай като изгради изкуствени острови с атракциони в морето подобно на тези в емирствата. Българин, представител на немска компания, която се занимава с изграждане на подобни съоръжения е входирала идеен проект в община Поморие. Новината съобщи кметът Иван Алексиев, съобщи „Черноморски фар”.

Инвестицията е за десетки милиони долара. Изкуствените острови в Поморийския залив ще бъдат няколко на брой и на тях ще има десетки атракциони. Но тъй като акваторията на Черно море е държавна собственост, не общината, а държавата трябва да вземе решение дали има интерес грандиозния проект да се случи.

Ако това стане, темата петролопровод Бургас-Александруполис никога вече няма да излезе на дневен ред, а страната ни ще има вече нов потенциал за развитие, подчерта поморийският градоначалник. Иван Алексиев обаче заяви, че до този момент са имали само един разговор с немския инвеститор и е още твърде рано да се каже дали проектът ще бъде реализиран.

Идеята за изграждане на изкуствени съоържения в морето е още отпреди пет години. Тогава бизнесмените от Свети Влас Динко и Йордан Диневи поискаха да превърнат Поморие в рай на атракциите, но заради силния отпор на местното население се отказаха.

Миналото лято бизнесмени от Катар, Абу Даби, Китай и Южна Корея оглеждаха района за изграждане на подобно строителство.Но до реални преговори не се стигна. Поморийският архитект Камен Шипков от години лансира идеята за изграждане на изкуствени острови край града.

Арх. Шипков предлага изграждането на комплекс от три острова в морето, свързани със сушата чрез 260-метров мост. Два от тях ще са малки с водни атракциони, ¬ единият ще бъде с аквапарк, делфинариум, басейни и евентуално аквариум, а вторият – с казино, което ще е изкушение за богатите туристи. Третият и най-голям остров ще предлага хотелска база с луксозни 5 до 7-звездни хотели със спа комплекси. Възможно е изграждането на 20-30 етажен хотел, като арх. Шипков посочва за пример подобен хотел, изграден върху море на входа на пристанището в Барселона. Островният комплекс ще предлага всички екстри и атракции, съпътстващи едно луксозно туристическо място.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари