Помните ли, че Русе трябваше да бъде „Европейска столица на културата“?

0
Съмненията за „черна каса“, пълна с безотчетни пари от „културен рекет“ остават.
Съмненията за „черна каса“, пълна с безотчетни пари от „културен рекет“ остават.

РУСЕ 2019“: Сигурно вече сте забравили, че Русе трябваше да бъде „Европейска столица на културата“ през тази година. Трябваше, ама кандидатурата ни отпадна още на първата пресявка тогава.

Кампанията беше през 2012-2013 година. Общината потроши една камара пари за реклами, клипове, билбордове и какви ли още не щуротии, напъна здраво, но... Оказа се, че презентацията на кандидатурата на Русе е много слаба. Това беше и първият грандиозен провал на Пламен Стоилов и „великия“ му екип.

Сега като гледаме спечелилия Пловдив и проблемите там, може би така е по-добре, че е станало. Русе вероятно днес щеше да бъде в същата позиция, предвкусващ предстоящия резил.

От този напън за коронясването ни като културна столица на Европа се появи общинската фондацияРусе – град на свободния дух".

Първоначално тя бе създадена само с идеята да организира кампанията за кандидатурата на града, а след това и досега си остава важна свръзка между местната власт и културния фронт в Русе. Така властимащите получават имидж и "безплатен" ПР от "бляскави събития", а културтрегерите – пари срещу казионност и сервилност.

И до днес си остават загадка финансовите схеми, по които бе осъществена кампанията „Русе – европейска столица на културата 2019“, както и цяла поредица събития, проведени впоследствие под егидата на „свободния дух“.

Едно неуспешно журналистическо разследване от 2015 г. постави редица въпроси за явните несъответствия между парите, с които се плаща за големия брой „лъскави събития“ и официалните финансови отчети на фондацията, която ги организира.

Четири години по-късно отговори на тези въпроси все още няма, а съмненията за „черна каса“, пълна с безотчетни пари от „културен рекет“ остават.

Автор: Фронтално

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари